Η Ιρλανδία υπέκυψε και πλέον οι αγορές θεωρούν την Πορτογαλία ως τον επόμενο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης και.. βγάζουν δόντια. Τριάντα τέσσερις από τους πενήντα αναλυτές που μετείχαν στη μηνιαία σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters εκτίμησαν ότι το κράτος της Ιβηρικής θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να ακολουθήσει την Αθήνα και το Δουβλίνο και να ενταχθεί στο μηχανισμό της τρόικας. Τέσσερις προέβλεψαν διάσωση και της Ισπανίας.
Χθες, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, έσπευσε να σβήσει τις φωτιές, πριν εκείνες φουντώσουν, δηλώνοντας ότι η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί βοήθεια επειδή οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες στην Ιρλανδία.
Σήμερα, όμως, το σπρεντ των πορτογαλικών ομολόγων, η διαφορά δηλαδή του επιτοκίου από εκείνου των γερμανικών τίτλων, έφτασε σε ύψος ρεκόρ, ξεπερνώντας προς στιγμήν και τις 480 μονάδες βάσης.
Αυτό σημαίνει πως αν η Πορτογαλία δανειζόταν σήμερα από τις αγορές, το κόστος θα ήταν δυσβάστακτο.
Ανοδικά κινήθηκε σήμερα και το σπρεντ των ισπανικών ομολόγων, φτάνοντας στις 260 μονάδες βάσης.
Η πλειονότητα των αναλυτών που μετείχαν στη σφυγμομέτρηση του Reuters, εκτίμησαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κρατήσει το επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 1%, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011.
Η ανάκαμψη όμως της Γερμανίας και της Γαλλίας αυξάνει τις πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες που βρίσκονται υπ' ατμόν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου