H μεγαλύτερη «μετακόμιση» υπαλλήλων, από καταβολής ελληνικού κράτους, θα λάβει χώρα τους ερχόμενους μήνες. Με βάση τον «Καλλικράτη» και τις νέες δομές των υπουργείων που έχει «παραγγείλει» ο πρωθυπουργός θα αλλάξουν αντικείμενο εργασίας, γραφείο, όροφο, γειτονιά, ακόμη και πόλη, περισσότεροι από 100 χιλιάδες εργαζόμενοι σε δήμους, ΔΕΚΟ και Δημόσιο. Βέβαια, δεδομένων των αρνητικών αλλαγών στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημοσίου, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στους υπουργούς «οι αλλαγές στην οργανωτική δομή να γίνουν με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις».
Δηλαδή να υπάρξει η μικρότερη δυνατή αναστάτωση στη ζωή των υπαλλήλων και των οικογενειών τους. Η επισήμανση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τον βασικό στόχο για λιγότερο κράτος. Τουλάχιστον κατά 30%! Αλλωστε η πραγματικότητα είναι γνωστή: οργανισμοί χωρίς αντικείμενο, διευθύνσεις χωρίς υπαλλήλους και ων ουκ έστιν αριθμός αξιωματούχων με αυτοκίνητο, γραμματέα και έξοδα κίνησης.
* Περίπου 50 χιλιάδες υπάλληλοι θα αλλάξουν θέσεις στο νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου, μετά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών των υπουργείων. Σε 7 χιλιάδες υπολογίζονται μονάχα οι εφοριακοί που θα πρέπει να «μετακομίσουν» εξαιτίας της σχεδιαζόμενης κατάργησης 100 ΔΟΥ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εγχειρήματος πρέπει να επισημανθεί πως στη χώρα μας υπάρχουν υπουργεία που ενοποιήθηκαν το 1980 και ακόμη δεν έχουν κοινό οργανισμό!
* Αλλες 25 χιλιάδες υπάλληλοι θα μετακινηθούν από τις υπό κατάργηση νομαρχίες στους νέους δήμους και στις περιφέρειες, αιρετές και κρατικές.
* Σε 25 χιλιάδες υπολογίζονται και οι υπάλληλοι των δήμων και των ανωνύμων εταιρειών του «Καποδίστρια», που θα πρέπει να μεταφερθούν στους νέους δήμους του «Καλλικράτη».
Σε κάθε περίπτωση, η εντολή του πρωθυπουργού, αλλά και η πίεση της τρόικας δεν αφήνουν περιθώρια για υπαναχωρήσεις. Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους, καθώς θεωρεί τον στόχο ίσης αξίας με τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναπτυξιακή προσπάθεια. «Αν δεν αλλάξει το κράτος, η μαύρη τρύπα δεν θα κλείσει ποτέ» λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του.
Το φάντασμα των απολύσεων
Η όλη διαδικασία προβληματίζει εξόχως την κυβέρνηση, η οποία δεν κρύβει τους φόβους της για μπλακ άουτ. Επισημαίνεται πως οι υπουργοί είναι με τα χέρια δεμένα, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις. Στο τρέχον έτος έφυγαν από το Δημόσιο 40 χιλιάδες υπάλληλοι. Οπότε, με βάση τον κανόνα 5 φεύγουν, ένας μπαίνει, μπορεί να προσληφθούν 8 χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι.
Αυτός ο αριθμός, όμως, έχει ήδη υπερκαλυφθεί από τις προσλήψεις στην Παιδεία, την Υγεία και τους 2.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ που θα μεταταγούν. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα «τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα πρέπει κι αυτοί να βρουν μια άλλη θέση εργασίας στο Δημόσιο». Το φάσμα της απόλυσης επικρέμαται πάνω από τα συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΩΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
-197 οι υπηρεσίες στην περιφέρεια
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι 7 γενικές διευθύνσεις θα γίνουν 4, οι 4 διαχειριστικές αρχές 1, οι 200 αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου θα «κουμπώσουν» στις 7 κρατικές περιφέρειες και οι 17 εποπτευόμενοι οργανισμοί θα ενοποιηθούν σε 5, με στόχο ενιαίες δομές για την ασφάλιση, τις πληρωμές, την πιστοποίηση, τις έρευνες και την υποστήριξη του αγρότη.
ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: ΥΠΕ.Κ.Α.
-17 οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του υπουργείου
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν σήμερα 2 γενικοί γραμματείς, 3 ειδικές γραμματείες, 9 γενικές διευθύνσεις, 14 ειδικές και αυτόνομες υπηρεσίες και τουλάχιστον 47 εποπτευόμενοι οργανισμοί. Το... «hair cut» αναμένεται να φθάσει στο 50%, σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση υπηρεσιών στην κεντρική δομή για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος, και στο 30% στους εποπτευόμενους οργανισμούς. Αλλοι θα καταργηθούν και άλλοι θα συγχωνευθούν για να φτάσει ο τελικός αριθμός στους 30 ενώ οι γενικές διευθύνσεις θα γίνουν 5.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
-50% σε οργανισμούς και γραφεία του ΕΟΤ
4 γενικούς γραμματείς, 4 γενικές διευθύνσεις και 59 εποπτευόμενοι οργανισμοί δραστηριοποιούνται σήμερα στον χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού, ενώ δεκάδες είναι τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το σχέδιο, «από την υπάρχουσα δομή θα μείνει η μισή». Ετσι οι εποπτευόμενοι οργανισμοί δεν θα ξεπερνούν τους 30 και οι γενικές διευθύνσεις τις δύο.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
-100 οι εφορίες στο σύνολο της χώρας
Στο υπουργείο Οικονομικών το «μαχαίρι» θα πέσει στις ΔΟΥ, οι οποίες έχει ήδη αποφασιστεί να μειωθούν κατά 100. Προς αποκρατικοποίηση οδεύουν και ορισμένοι από τους 22 εποπτευόμενους οργανισμούς, καθώς στην «περιουσία» του υπουργείου Οικονομικών εντάσσονται και σημαντικές συμμετοχές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις που έχουν πλέον ενταχθεί στο χρηματιστήριο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΑΜΥΝΑΣ
-30% ο αριθμός των στρατοπέδων
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα υπάρξουν νέο οργανόγραμμα στο Πεντάγωνο και νέα διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο να καταργηθεί περίπου το 30% των στρατοπέδων. Μέχρι στιγμής, όμως, εξαιτίας των αντιδράσεων στρατιωτικών και βουλευτών, το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι το στρατόπεδο της Κορίνθου, δηλαδή της έδρας του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Π. Μπεγλίτη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
-50% το μαχαίρι στα διπλωματικά πόστα
Το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα διαθέτει 4 γενικούς γραμματείς, 1 ειδικό γραμματέα, 6 αυτόνομες υπηρεσίες και περισσότερες από... 300 πρεσβείες, προξενεία κ.λπ. Η άνωθεν εντολή προβλέπει τη μείωση των διπλωματικών πόστων στο μισό! «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε διασπορά εφάμιλλη των... ΗΠΑ» λένε χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΥΓΕΙΑΣ
2/3 του ΝΠΔΔ του υπουργείου θα μείνουν
Τεράστια είναι τα περιθώρια αναδιάρθρωσης που υπάρχουν στο υπουργείο Υγείας. Οι εποπτευόμενοι οργανισμοί ξεπερνούν τους 100, πολλοί από τους οποίους έχουν συναφή, αν όχι πανομοιότυπα «καθήκοντα». «Μαχαίρι» και στις μονάδες υγείας (νοσοκομεία κ.λπ.), καθώς αλλού η διασπορά τους (επαρχία) και αλλού η συγκέντρωσή τους (Αθήνα) καθιστά το σύστημα αναποτελεσματικό. Η κατεύθυνση θέλει από τα 100 ΝΠΔΔ που εποπτεύονται σήμερα από την οδό Αριστοτέλους να μένουν τα 2/3.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΟΔΟΜΩΝ
-30% στις αποδοχές των ΔΕΚΟ που εποπτεύει
Στο υπουργείο Υποδομών ανήκει ο κύριος όγκος των ΔΕΚΟ, όπου θα έχουν ανοίγματα αγορών και ιδιωτικοποιήσεις. Στον ΟΣΕ το κράτος κρατά την υποδομή και εκχωρεί τη λειτουργία, μοντέλο που δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και στις αστικές μεταφορές. Η εξοικονόμηση πόρων θα έρθει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων καθώς και από την αύξηση στην τιμή των εισητηρίων.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-16 τα Ταμεία από τα 23 που είναι σήμερα
Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν σήμερα 3 γενικοί γραμματείς, 3 γενικές διευθύνσεις, 7 εποπτευόμενοι οργανισμοί και 23 ασφαλιστικά ταμεία. Οι 7 εποπτευόμενοι οργανισμοί θα γίνουν 5 και τα ταμεία μάξιμουμ 7.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΠΕΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μικρές αλλαγές, νέο σχέδιο
Από τις 6 γενικές γραμματείες, τις 3 ειδικές και τους 60 εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα μείνουν εν ζωή οι περισσότεροι, αλλά με βάση τη νέα επιχειρησιακή διάταξη που ετοιμάζει η νέα πολιτική ηγεσία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου