Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ευρωομόλογο με ρήτρα «ευθύνης ιδιωτών» προτείνει η Γερμανία

Τέσσερις τρόπους αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών της Eυρωζώνης προβλέπει το αρχικό σχέδιο του Βερολίνου για την έκδοση ευρωομολόγου, που αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στην πρόταση της Γερμανίας περιλαμβάνεται «ρήτρα ευθύνης» ιδιωτών - κατόχων του ομολόγου, με στόχο, όπως αναφέρεται, «να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. μετά το 2013».


Σύμφωνα με τη "ρήτρα συλλογικής δράσης" (collective action clauses - CAC's) εφόσον οι χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αναδιάρθρωση του χρέους τους θα έχουν τη δυνατότητα είτε της επιμήκυνσης του χρόνου λήξης των ομολόγων, είτε της μείωσης των πληρωμών για τόκους, είτε της περικοπής χρέους ή και της απομείωσής του.

Υποχρεωτική θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ενώ στόχος του Βερολίνου είναι η έκδοση των ομολόγων να ξεκινήσει το 2011.

«Είναι απαραίτητο να εξεταστεί το περιεχόμενο, και ενδεχομένως να γίνει κάποια αναπροσαρμογή και τυποποίηση των όρων έκδοσης των ομολόγων στην Ευρωζώνη, αν είναι δυνατόν ήδη από το 2011», αναφέρεται στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Αντίστοιχες είναι και οι δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου που διατήρησε την ανωνυμία του. "Υπάρχει λόγος που δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμη και αυτό διότι οι προτάσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com