Με τη φράση «το Eurogroup θα εξετάσει ταχύτατα την ανάγκη να ευθυγραμμιστούν οι ωριμάνσεις του δανεισμού της Ελλάδας με αυτές της Ιρλανδίας» δίνεται, ουσιαστικά, η έγκριση της Ε.Ε. σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η χώρα μας από Ε.Ε, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή συμφωνήθηκε η χορήγηση δανείων 85 δισ. ευρώ στο Δουβλίνο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως το θέμα σχετικά με τη διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έχει μεν κλείσει, πρόσθεταν όμως πως θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους χρηματοδότες της χώρας μας προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι της συμφωνίας και, κυρίως, το ύψος του επιτοκίου.
Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας από τα τρία στα 7,5 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό "πακέτο" θα ευθυγραμμιζόταν με αυτό που συμφωνήθηκε για την Ιρλανδία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι και το 2018, αντί του 2013 που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, ύψους 85 δισ. ευρώ, για την Ιρλανδία, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε πως αυτή "θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης" . Το επιτόκιο της δανειοδότησης θα είναι 5,8%, μεγαλύτερο από το 5,2% της Ελλάδας.
"Η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος και των δημοσιονομικών της" δήλωσε ο εκ μέρους του Δ.Ν.Τ ο Ντομινίκ Στρος Καν, προσθέτοντας ότι η συμβολή του Ταμείου στο δανεισμό της Ιρλανδίας θα είναι περίπου 22,5 δισ. ευρώ για περίοδο τριών χρόνων. Η έγκρισή του θα γίνει το Δεκέμβριο.
Σε ανακοίνωσή της, η ιρλανδική κυβέρνηση αναφερει ότι στη συμφωνία συμμετέχουν το ΔΝΤ, τα 16 κράτη της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία θα συμμετάσχουν με διμερή δάνεια. Το επιτόκιο του δανείου θα κυμανθεί κατά μέσο όρο, στο 5,8%, ενώ σύμφωνα με το ΑΡ η διάρκεια των δανείων θα κυμαίνεται από τα 3 έως τα 7,5 χρόνια.
Η χώρα θα εισπράξει άμεσα 10 δισ. για ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων, ενώ ακόμη 25 εκατ. που προορίζονται για το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνουν ως απόθεμα. Τα δημόσια οικονομικά της Ιρλανδίας θα ενισχυθούν με 50 δισ.
"Η συμφωνία παρέχει στην Ιρλανδία ζωτικό χρόνο για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τότε που άρχισε η παγκόσμια οικονομική κρίση", δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης έδωσε στην Ιρλανδία ένα επιπλέον έτος για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.
Μετά το τέλος του Eurogroup ο κ. Γιούνκερ περιέγραψε και τις βασικές δομές που θα έχει ο νέος, μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη.
Το βασικό γερμανικό αίτημα να επωμίζονται μέρος του κόστους της διάσωσης και οι ιδιώτες επενδυτές ικανοποιήθηκε εν μέρει, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, θα συμμετάσχουν κατά περίπτωση (case by case).
Οι επιφυλάξεις των Ιρλανδών για την "ευρωπαϊκή βοήθεια"
To 57% εκ των 500 ατόμων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ιρλανδική εδημερίδα Sunday Indipendent εκφράζουν την ευχή και την πεποίθηση ότι το Δουβλίνο θα καταφέρει να μην αποπληρώσει το σύνολο των χρεών του, ενώ εκτιμούν ότι η χώρα τους θα έπρεπε να κάνει στάση πληρωμών. Το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Quantum Research, τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων αντιτίθενται στα νέα μέτρα λιτότητας. Το 66% των Ιρλανδών αντιτίθεται στη μείωση κατά 12% περίπου του βασικού μισθού, το 60% είναι κατά της μείωσης των οικογενειακών επιδομάτων και το 65% κατά της αύξησης του κόστους εγγραφής στο πανεπιστήμιο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου