Πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ «μοίρασε» το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλέορασης σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.
Η ανεξάρτητη αρχή επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στο "Blue Sky" (Αττικής) για τα όσα υποστήριξε στις "Ειδήσεις των έντεκα" ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας εναντίον της δημοσιογράφου Μαρίνας Βήχου την οποία χαρακτήρισε "κατ' επάγγελμα και καθ' έξιν υποστηρίκτρια λαθροδιακινητών και σωματεμπόρων" ενώ την κατηγόρησε, μαζί με άλλους, ως υπαίτια και ηθική αυτουργό για βιασμούς ανηλίκων και μαχαιρώματα από αλλοδαπούς. Το ΕΣΡ θεώρησε προβολή μισαλόδοξων θέσεων τα όσα μεταδόθηκαν και επέβαλε τη συγκεκριμένη ποινή στο κανάλι. Η Μαρίνα Βήχου έχει κινηθεί ήδη και δικαστικώς εναντίον του δημοσιογράφου ενώ έχει καταγγείλει το θέμα και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Στο ΜΕΓΚΑ επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ για παραβίαση διατάξεων σχετικά με την προστασία των ανηλίκων και αναντιστοιχία σήμανσης του περιεχομένου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδη στην εκπομπή "Όμορφος κόσμος το πρωΐ" (27/5/2010) «είχαν φιλοξενηθεί άρενες πορνοστάρ» που μιλούσαν για το επάγγελμά τους κάτι που θεωρήθηκε από την ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής ότι παραβίαζε τους κανόνες που προαναφέρθηκαν. Το κανάλι πάντως τη γλύτωσε μόνο με σύσταση για παραβίαση πολιτικής πολυφωνίας τον Ιούλιο του 2010 λόγω χαμηλών ποσοστών προβολής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗ.ΑΡ.
Με πρόστιμο 20.000 ευρώ τιμωρήθηκε το "TRT" (Λαρίσης) καθώς σε δειγματολειπτικό έλεγχο (20/3/2010) διαπιστώθηκαν παραβάσεις του ανώτατου ορίου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων. Το κανάλι αντί για τα προβλεπόμενα 12 λεπτά ανά ώρα μετέδιδε (κυρίως μεταμεσονύχτιες ώρες) από 12 έως και 59 λεπτά ανά ώρα. Για τον ίδιο λόγο με ισόποσο πρόστιμο τιμωρήθηκε και το "TV 10 Τρικάλων" καθώς σε δειγματολειτπικό έλεγχο (8/4/2010) φαίνεται να μετέδιδε διαφημιστικά μηνύματα διάρκειας έως και μίας ώρας.
Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε και στο "Αιγαίο TV" (Δωδεκάνησα) καθώς το κανάλι δεν προχώρησε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε απόφαση εντός 48 ωρών (και κοινοποίησή της στο ΕΣΡ εντός 24ωρου) σχετικά με το αν κάνει ή όχι αποδεκτή αίτηση επανόρθωσης που είχε κατατεθεί από θιγόμενο.
*Τις ανησυχίες των μελών της Ένωσης «Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας» μετέφερε η πρόεδρός της Βίκυ Παπαφιλίππου στο ΕΣΡ μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει παράνομους ουσιαστικά και τους 130 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο κ. Λασκαρίδης ξεκαθάρισε ότι αυτές οι αναφορές βρίσκονται στο αιτιολογικό της απόφασης του ΣτΕ που δεν είναι δεσμευτικό για το ΕΣΡ. «Το μόνο που μας δεσμεύει -εξήγησε- είναι το διατακτικό του ΣτΕ» το οποίο βέβαια αναφέρεται μόνο στο κανάλι που είχε προσφύγει εναντίον απόφασης του ΕΣΡ. Η πρόεδρος της ΤΕΠ τόνισε πάντως ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με τις τράπεζες και το δανεισμό των περιφερειακών καναλιών και ο κ. Λασκαρίδης απάντησε ότι όποιος σταθμός αντιμετωπίζει πρόβλημα μπορεί να καταθέσει στο συμβούλιο σχετικό αίτημα για έκδοση βεβαιώσεως νομίμου λειτουργίας ώστε να υπάρχει αποδεικτικό για τις τραπεζικές συναλλαγές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου