Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Έλλειμμα-ρεκόρ για το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών

Επιστολή προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς με θέμα την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων για την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα αποστείλει αμέσως μετά τις εκλογές ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κωνσταντίνος Παπαθανασίου. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου επισημάνθηκαν τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον ασφαλιστικό φορέα των ελεύθερων επαγγελματιών και τονίστηκε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για τη λήψη «επώδυνων» μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ταμείου. Ο ΟΑΕΕ έχει προϋπολογίσει έλλειμμα-ρεκόρ, άνω των 700 εκατ. ευρώ, ενώ φορείς της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι άλλες παροχές, ο ΟΑΕΕ χρειάζεται άλλα 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη


που έχει συντάξει η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το αναλογιστικό έλλειμμα του ΟΑΕΕ, ύστερα από 50 χρόνια, θα «αγγίζει» τα 51,9 δισ. ευρώ.

Ο σημερινός διοικητής του ΟΑΕΕ Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, η θητεία του οποίου λήγει το 2011, έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τον οργανισμό. Ο κ. Παπαθανασίου εκτιμά ότι απαιτείται συναίνεση απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να προχωρήσουν στη λήψη των μέτρων εκείνων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα:

- Την αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΟΑΕΕ, έτσι ώστε να καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι εισφορές για 14 μήνες, αντί των 12 μηνών σήμερα. Οι εισφορές των δύο επιπλέον μηνών θα αντιστοιχούν στα ποσά που αναλογούν για την πληρωμή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα που ήδη καταβάλλει ο ΟΑΕΕ στους συνταξιούχους, χωρίς, ωστόσο, να εισπράττει κανένα σχετικό έσοδο. Με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι και της έλλειψης ρευστού, η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει εισηγηθεί να γίνει η παρακράτηση αυτή των επιπλέον δύο μηνιαίων εισφορών σταδιακά έως το 2013. Από το 2010 και κάθε χρόνο μετά να παρακρατείται η 13η εισφορά, ενώ από το 2013 να αρχίσει να εισπράττεται από τους ασφαλισμένους και η 14η.
-Υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, με νομοθετική ρύθμιση, των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι επιλέγουν ως έδρα της επιχείρησής τους περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων για να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Για την επέκταση της ασφάλισης, η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει προτείνει να μην αποτελεί αποκλειστικό κριτήριο για την μεταφορά από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ μόνον η έδρα του επαγγελματία, αλλά και το επάγγελμα του ασφαλιστέου προσώπου, καθώς και ο τόπος άσκησης του επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com