Έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν πλάτη στις προσπάθειες της κυβέρνησης απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αν αισθανθεί όλη η υφήλιος ότι σκοντάφτουμε όχι ως κυβέρνηση, ως χώρα, αυτό θα πολλαπλασιαστεί δεκαπλάσια ως αρνητικό μήνυμα», τόνισε.
Εξάλλου, σημείωσε ότι κίνδυνοι όπως η χρεοκοπία της χώρας έχουν μεν περιοριστεί μέτα τη λήψη μέτρων, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη συναίνεση ως αναγκαίο συστατικό για την ανασυγκρότηση της χώρας, λέγοντας ότι αποτελεί εγχείρημα που χρειάζεται τη συντονισμένη δράση κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους τους.
Παράλληλα, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι των φόρων που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθούν χαράτσι, αλλά αλληλεγγύη προς εκείνους που έχουν ανάγκη ή προς την κατεύθυνση μιας αναπτυξιακής προσπάθειας από πλευράς Δημοσίου. Μιλώντας για τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, υποστήριξε ότι δεν στοχοποιεί τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά τη δημόσια διοίκηση, η οποία δεν λειτουργεί σωστά.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στην οικονομία.
Προανήγγειλε αλλαγές στο ΤΕΜΠΜΕ, λέγοντας ότι γνωρίζει ότι υπάρχει κριτική απέναντι στο ταμείο εγγυοδοσίας και "πρέπει να δούμε πώς αυτό το εργαλείο θα λειτουργήσει, ώστε να δώσει ρευστότητα".
Αντίδραση Σαμαρά
Την αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.
"Ο Πρωθυπουργός του Μνημονίου βάφτισε τους φόρους 'αλληλεγγύη'. Σε λίγο θα βαφτίσει τα λουκέτα 'ευκαιρίες ανάπτυξης' και την ανεργία 'κοινωνική δικαιοσύνη'. Όμως, η κυβέρνηση δεν παίζει μόνο με τις λέξεις. Παίζει με τον πόνο του Ελληνικού Λαού", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου