«Ζοφερό» μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας τους στέλνουν 22.783 άνθρωποι από 22 διαφορετικές χώρες του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, οι οποίοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με έρευνα του BBC, πως οι κυβερνήσεις τους κατασπαταλούν τα χρήματα που συγκεντρώνουν από τους φόρους.
Σύμφωνα, ωστόσο, με την ίδια έρευνα, η πλειονότητα επιθυμεί η κυβέρνηση τους να είναι πιο δραστήρια και να είναι αποτελεσματικότερη η παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Μόνο στις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αυστραλία η πλειοψηφία τάσσεται κατά της παρέμβασης και της εποπτείας του κράτους στην οικονομία.
Τα ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά σε γενικές γραμμές κοινή εκτίμηση είναι πως τα χρήματα από τους φόρους δεν επενδύονται σωστά, δεν "ξοδεύονται" δηλαδή όπως θα έπρεπε, δεν καταλήγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και πάλι στον πολίτη, για το δημόσιο συμφέρον.
Επίσης, κοινή επιθυμία είναι η μείωση του κόστους των βασικών ειδών διατροφής, με το 78% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ των επιδοτήσεων για την αγορά τροφίμων.
Σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα τις πιο αναπτυγμένες, είναι γεγονός πως υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Πάνω από το μισό των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της μείωσης του κρατικού δανεισμού, προτείνοντας ως εναλλακτική λύση τις περικοπές στον τομέα των υπηρεσιών, και όχι την αύξηση των φόρων, εκτός από την Αίγυπτο, όπου η μέθοδος της φορολόγησης αναδεικνύεται ως η δημοφιλέστερη επιλογή.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών εμφανίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο μειωμένη, παρά το γεγονός ότι το 2010 θεωρείται ως το "έτος της ανάκαμψης" από την διεθνή οικονομική κρίση.
Πιο αισιόδοξοι είναι οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Νιγηριανοί και οι Βραζιλιάνοι, ενώ πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι κάτοικοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου