Σύμφωνο ρευστότητας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και το τραπεζικό σύστημα «υπεγράφη» στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπως δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν πέντε πρωτοβουλίες.
-Πρώτον, η παροχή εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ να μετατραπεί σε διάχυση ρευστότητας στην αγορά. "Πρέπει να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί πηγαίνουν πράγματι στην οικονομία" δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών. Η κάθε τράπεζα θα υποβάλλει σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους επιτρόπους του δημοσίου στις τράπεζες.
Όπως τόνισε ο πρόεδρός της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος, οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα που θα αντλήσουν για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ράπανος, τόνισε ακόμα ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια ωστόσο λόγω της ύφεσης είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση.
-Δεύτερον, οι τράπεζες θα συμβάλλουν στην είσπραξη εσόδων από την περαίωση, συμφωνώντας να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα πληρώσουν αντίστοιχες οφειλές, με τη βοήθεια και των εγγυήσεων που παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ, με ανάλογο πρόγραμμά του που παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτο.
-Τρίτον, οι τράπεζες συμφώνησαν να συμβάλλουν στην υλοποίηση τού υπό κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, δημιουργώντας άμεσα επαγγελματικούς λογαριασμούς για κάθε επιχείρηση. Βάσει του νέου νόμου κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει ένα λογαριασμό μέσα από τον οποίο υποχρεωτικά θα διεξάγει κάθε συναλλαγή που είναι μεγαλύτερη των 1500 ευρώ.
-Τέταρτον, συμφώνησαν επίσης να διαθέσουν στους πελάτες τους χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων θα καταγράφονται οι συναλλαγές που θα γίνονται με εμπορικά καταστήματα. Το υπουργείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα κάνοντας διασταυρώσεις για να δει το τζίρο κάθε επιχείρησης. Οι κάρτες αυτές υποκαθιστούν ουσιαστικά τις αποδείξεις, καθώς ΄θα φαίνεται το ΑΦΜ κάθε πολίτη.
-Πέμπτον, ανακοινώθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών σε προγράμματα του δημοσίου και κυρίως σε όσα αφορούν τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (στη διετία 2010-11 εκτιμήθηκε ότι οι τράπεζες θα μετέχουν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ αξίας περί τα δύο δισ. ευρώ. Ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση του ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο θα μετονομαστεί σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο δεν θα δίδει πλέον μόνο εγγυήσεις, αλλά θα συμμετέχει επενδυτικά σε σχέδια ιδιωτών. Ενδεχομένως και με τη συμμετοχή τραπεζών που θα δανειοδοτούν τα έργα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου