Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Γνωστά μεγάλα έργα με ορίζοντα 15ετίας προτείνονται για την Θεσσαλονίκη

Το μετρό, με τις επεκτάσεις του, οι προαστιακές συνδέσεις με τα μεγάλα αστικά κέντρα της κεντρικής Μακεδονίας,ο εσωτερικός και εξωτερικός οδικός δακτύλιος, έργα γνωστά και από το παρελθόν, απασχόλησαν την επιτροπή μεγάλων έργων που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημήτρη Ρέππα με την συμμετοχή τεσσάρων υπουργών, τεσσάρων υφυπουργών και των αντίστοιχων γενικών γραμματέων των υπουργείων.




Τα έργα αυτά έχουν χρονικό ορίζοντα 15ετίας από την έναρξη τους και χωρίζονται σε τρεις χρονικές ενότητες με διαφορά 5ετίας η μία από την άλλη. Συγκεκριμένα προτείνονται:

1.- Επέκταση της υπό κατασκευής γραμμής μετρό, στο ανατολικό άκρο της προς Καλαμαριά και κατασκευής αμαξοστασίου στην περιοχή της Μίκρας

2.- Μελέτη επεκτάσεων α) ανατολικά μέχρι το αεροδρόμιο σε παραλιακή χάραξη, β) δυτικά κατά μήκος του άξονα της Λαγκαδά προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, γ) προς την περιοχή των Δήμων Αμπελοκήπων/Ευόσμου και δ) δημιουργία δεύτερου κλάδου της βασικής γραμμής προς ανατολικά μέα από την Τούμπα και Χαριλάου προς την Πυλαία

3.- Τερματικοί σταθμοί με τη μορφή ολοκληρωμένων πολυτροπικών συγκοινωνιακών κέντρων

4.- Σύνδεση της περιοχή της Σίνδου με το κέντρο μέσω της υπάρχουσας χάραξης της γραμμής του ΟΣΕ

5.- Μελέτη των δύο συνδετήριων γραμμών τραμ που πρότεινε η Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη Θεσσαλονίκης του 2000 και

6.- Προαστιακές σιδηροδρομικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δημιουργία χώρων στάθμευσης, με προτεραιότητα στις παρυφές των κεντρικών περιοχών της πόλης, αποτελεί, κατά την επιτροπή, τόσο για τις δημόσιες συγκοινωνίες, όσο και για την κυκλοφορία την ενδεδειγμένη πολιτική γιατί ενθαρρύνει τη μετεπιβίβαση και χρήση των συγκοινωνιών και ισορροπεί την χρήση των οδικών υποδομών.

΄Εχει υπογραφεί σύμβαση για το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σίνδου, το οποίο εφάπτεται με την Εγνατία και θα έχει και σιδηροδρομική σύνδεση, έχει προκηρυχθεί η μελέτη για Συνεδριακό Κέντρο Καινοτομίας στη Μίκρα, προωθείται η ανάπλαση των υπαρχόντων υποδομών της ΔΕΘ όσον αφορά στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, ενώ στο πλαίσιο του διακομετακομιστικού ρόλου του λιμανιού μελετάται η επέκτασή του και πιθανόν η δημιουργία νέας μαρίνας. Σημειωτέον ότι ο Σταθμός Εμπορευμάτων σε συνδυασμό με το στρατόπεδο Γκόνου, αγκαλιάζεται από εθνική και διεθνή σιδηροδρομική γραμμή, αποτελώντας ένα δεύτερο Κέντρο τύπου Θριάσειου.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση άνυδρων νησιών και τη λειτουργία αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών :

-Σχετικά με τις μονάδες αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου έχουν διατυπωθεί οι διατάξεις από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και αποστέλλονται στο ΥΠΕΚΑ. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό διότι η υπογραφή σύμβασης με υδροφόρα πλοία από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 κοστίζει 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τις μονάδες αφαλάτωσης δεν θα κοστίζει πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

-Για τα υδατοδρόμια μέχρι τώρα δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον επενδυτών. Τώρα διαμορφώνεται το πλαίσιο αυτό, κατά την ανακοίνωση της επιτροπής.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν επιμέρους ανακοινώσεις, την προσεχή Δευτέρα από τον υπουργό υποδομών Δημήτρη Ρέππα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com