Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ορθάνοιχτα παράθυρα αφήνει το νομοσχέδιο

ΑΝΟΙΧΤΑ παράθυρα φοροδιαφυγής αφήνει το νέο νομοσχέδιο κυρίως για τους «έχοντες και κατέχοντες».


Τα δεκάδες μέτρα που έχουν ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο με στόχο τη σύλληψη «κρυφών εισοδημάτων» φαίνεται να αφήνουν στο απυρόβλητο τους ισχυρούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να κρυφτούν πίσω από εταιρείες.

Ο ιδιώτης ο οποίος θα επιχειρήσει να αγοράσει πρώτη κατοικία, πρέπει να δικαιολογήσει πού βρήκε και το τελευταίο ευρώ. Ο επιχειρηματίας θα φτιάξει μια εταιρεία χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για το πού βρήκε τα χρήματα για το μετοχικό της κεφάλαιο και θα αποκτήσει το ακίνητο αποφεύγοντας το «πόθεν έσχες». Υπάρχει κίνδυνος εταιρείες να αποτελέσουν «όχημα» για την αποφυγή των τεκμηρίων, καθώς οι επιχειρήσεις δεν εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις. Εμπλοκή μπορεί να υπάρξει μόνο για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού εφόσον έχουν δηλωθεί στο όνομα νομικού προσώπου.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν τον φόβο για διαφυγή φορολογητέας ύλης μέσω Κύπρου. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Η γειτονική χώρα, μέλος της ευρωζώνης πλέον, δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο αλλά έχει ευνοϊκότατο φορολογικό καθεστώς. Αυτό επιτρέπει:

Μερίσματα

*Τη μεταφορά έδρας με στόχο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Επίσης, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να φορολογήσει με συντελεστή 40% τα μερίσματα που εισπράττονται από κυπριακές εταιρείες.

*Την απόκρυψη εισοδημάτων από αμοιβές. Μεγαλοστελέχη μπορούν να εμφανίζουν ότι ζουν με χαμηλές αποδοχές στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής τους να το εισπράττουν μέσω κυπριακής εταιρείας.

Στο απυρόβλητο μένουν ουσιαστικά και οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Τελικώς, αποφασίστηκε να μην αυξηθεί ο φόρος στις πωλήσεις μετοχών, ενώ ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται μόνο αν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην αγορά και στην πώληση μετοχών είναι μικρότερο των τριών μηνών. Ετσι, υπεραξίες πολλών χιλιάδων ευρώ θα παραμείνουν για μια ακόμη φορά αφορολόγητες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλά για το αντίθετο.

Το βάρος για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πέφτει στα τεκμήρια. Με την αυστηροποίησή τους λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται να συλληφθούν όσοι δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, με τα τεκμήρια δεν είναι δυνατόν να έρθουν στο φως τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Οσοι δηλώνουν 50.000-60.000 ευρώ αλλά βγάζουν 300.000 και 400.000 ευρώ, θα καταφέρουν για μια ακόμη φορά να διαφύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com