Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Βαριές «καμπάνες», αν τους πιάσουν

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όσοι διάγουν πολυτελή ζωή και δεν πιαστούν από τα τεκμήρια να αντιμετωπίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο, με αυστηρές ποινές και πρόστιμα, εφόσον όμως τους πιάσουν πρώτα να φοροδιαφεύγουν...



Πρόσφατη είναι η απόπειρα να πιαστούν οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου, που οδήγησε στα κλειστά ιατρεία, καθώς οι φοροφυγάδες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως «αν δεν σε βρουν, τι θα πιάσουν;». Γνωστές τους είναι άλλωστε και κάθε είδους τεχνικές αποφυγής φορολογικών βαρών και εντοπισμού τους (βλ. off shore).

Και πώς άλλωστε να συνετιστούν όταν το οικονομικό επιτελείο «ξέχασε» να εντάξει εντός (λογιστικού) συστήματος ομάδες, όπως οι μηχανικοί; Οσοι, πάντως, πιαστούν από την Εφορία να φοροδιαφεύγουν αντιμετωπίζουν τις εξής ποινές, ενώ ενεργοποιούνται και μέτρα αντικίνητρα για φοροφυγάδες:

1 Φυλάκιση τουλάχιστον δύο μηνών αν δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβή φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις, τιμολόγια κ.λπ.) και τριών μηνών σε υποτροπή.

2 Κλείσιμο επαγγελματικής στέγης μέχρι ένα μήνα για μη έκδοση αποδείξεων και έξι μήνες σε υποτροπή.

3 Κάθειρξη δέκα ετών οι λαθρέμποροι.

Και προσωποκράτηση επίορκων εφοριακών

4 Χρηματική ποινή 10.000- 500.000 ευρώ και προσωποκράτηση οι επίορκοι εφοριακοί και τελωνειακοί.

5 Δίνεται κίνητρο καταγγελίας επίορκων εφοριακών και τελωνειακών με αμοιβή ίση με το 25% των προστίμων που θα επιβάλλονται στον υπάλληλο.

6 Καταλογισμός προστίμων εντός δέκα ημερών από το νέο ΣΔΟΕ (μετονομασία ΥΠΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com