Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

«Πάμε στοίχημα» ότι το πάρτι συνεχίζεται

Μπορεί αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πάνω από 30, να ζητούσαν επίμονα κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα όσα «στραβά» συνέβαιναν στον ΟΠΑΠ επί διοίκησης Χρήστου Χατζηεμμανουήλ και να κόπτονταν -πολύ σωστά- για τη διαφάνεια και το συμφέρον τού υπό κρατικό έλεγχο οργανισμού, αλλά αυτά γίνονταν όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τώρα που ήρθαν στην κυβέρνηση, σιωπούν.


Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση «κόβει» τα επιδόματα των δημόσιων υπαλλήλων και μειώνει τις δαπάνες, στον ΟΠΑΠ συνεχίζεται το πάρτι των υψηλών αμοιβών, του βολέματος των αρεστών, των «βλαπτικών» αποφάσεων, που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του οργανισμού, όπως έλεγαν και οι εκπρόσωποι του λαού.

Στο ντούκου περνάει και η σωστή, αλλά ετεροχρονισμένη, παρέμβαση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας, Γ. Σχοινιωτάκη, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εξαίρεση φορέων, όπως ο ΟΠΑΠ, από τον έλεγχο δημόσιου χρήματος, χαρακτηρίζοντας ανίσχυρη και κατάφωρα αντισυνταγματική τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

15.000 μηνιαίως

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

1 Ορίστηκαν αλλά δεν δημοσιοποιούνται οι αμοιβές των κυρίων Χάρη Σταματόπουλου και Γιάννη Σπανουδάκη, προέδρου και διευθύνοντος συβούλου της ΟΠΑΠ Α.Ε., αντίστοιχα. Πληροφορίες από τον οργανισμό αναφέρουν ότι οι μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται σε 15.500 ευρώ ο καθένας. Προβλέπονται και πρόσθετα bonus, τα οποία θα ορισθούν στη σύμβασή τους.

Το ΠΑΣΟΚ ασκούσε έντονη κριτική για την αμοιβή του προηγούμενου προέδρου κα διεθύνοντος συμβούλου Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος κατείχε και τις δύο θέσεις με αμοιβή 15.000 ευρώ μηνιαίως συν τα bonus. Ηταν ένα από τα γαλάζια Golden Boys. Τώρα, οι δύο παίρνουν υπερδιπλάσια!

Αλλά οι παχυλοί μισθοί δεν περιορίζονται στο Νο 1 και το Νο 2. Στη νέα διοίκηση, που όρισε το Δημόσιο, συμμετέχει -αρχικά ως ανεξάρτητο και μη εκτελεστικό μέλος- ο Γιώργος Κυριακός. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη αμείβονται είτε συμβολικά είτε συμμετέχουν χωρίς αμοιβή.

Ως εκ θαύματος, ο Γ. Κυριακός ορίστηκε εκτελεστικό μέλος έπειτα από λίγες ημέρες, δηλαδή συμμετέχει σε αυτό με σχέση εργασίας, με μηνιαίες αποδοχές 8.000 ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον οργανισμό. Ο ίδιος ορίστηκε και υπεύθυνος επικοινωνίας της ΟΠΑΠ Α.Ε., παρότι λειτουργεί αρμόδια γενική διεύθυνση. Οταν μάλιστα αντελήφθη ότι θα έχει πολλή δουλειά, φρόντισε να προσληφθεί ως βοηθός του ένας δημοσιογράφος με αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ το χρόνο.

Τώρα, μαθαίνουμε ότι κι ένα άλλο, μη εκτελεστικό, μέλος του δ.σ. «φλερτάρει» με τη θέση του επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης και συγκεκριμένα της οικονομικής. Πρόκειται για τον Βενετσάνο Ρογκάκο, στέλεχος της Eurobank, ο οποίος διορίστηκε στον ΟΠΑΠ από τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο. Και μία λεπτομέρεια της τελευταίας στιγμής. Ο ίδιος διορίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Λυρικής Σκηνής. Ποιος λέτε να τον διόρισε; Φυσικά, ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Π. Γερουλάνος.

Παράκαμψη αρμοδιοτήτων

2 Επιχειρείται μεθοδευμένα παράκαμψη του κανονισμού λειτουργίας των πρακτορείων και νομιμοποίηση της σύμβασης αποκλειστικότητας του ΟΠΑΠ με τους πράκτορες.

Μέχρι τώρα, την αρμοδιότητα για το πώς θα λειτουργούν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ έχουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού, τα οποία και ορίζουν εκπροσώπους τους στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ. Ομως, τώρα, επιχειρείται η μεταβίβαση της αρμοδιότητας αυτής αποκλειστικά στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Η μεθόδευση έγκειται στο ότι επιχειρήθηκε να περάσει νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) στο φορολογικό νομοσχέδιο για την αλλαγή αρμοδιότητας. Ομως το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε, λέγοντας ότι «θα το εξετάσουμε» και αφαίρεσε τη «φυτευτή» τροπολογία από το νομοσχέδιο.

Λέγεται πως ανάλογο κείμενο νομοθετικής ρύθμισης θα έρθει στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο αρμοδιότητας... υπουργείου Πολιτισμού. Αν αυτό γίνει, τότε θα οδηγήσει και σε νομιμοποίηση της σύμβασης που συνέταξε η προηγούμενη διοίκηση με τους πράκτορες και αποδέχεται η τωρινή. Την εν λόγω σύμβαση κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ (όταν ήταν αντιπολίτευση) ως μη νόμιμη και μη επωφελή για τον οργανισμό. Επίσης, ο σύλλογος των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ υποστήριξε ότι ο οργανισμός θα γίνει όμηρος των πρακτόρων.

Οπως λένε, η σύμβαση θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ, καθώς δίνει δικαίωμα στους πράκτορες α) άρνησης σε οποιαδήποτε προσπάθεια ίδρυσης νέων πρακτορείων, ενόψει της εφαρμογής νέων παιχνιδιών, σε χώρους εκτός ΟΠΑΠ, β) ίδρυσης συνεταιρισμού εγκαθιστώντας δίκτυο πώλησης διάφορων προϊόντων μέσα στα πρακτορεία και εκμεταλλευόμενοι την υπεραξία του ονόματος του ΟΠΑΠ, δίχως ο οργανισμός να έχει το παραμικρό όφελος, γ) μεταβίβαση αδειών λειτουργίας των πρακτορείων τους σε τρίτους κ.λπ.

3 Ενα τρίτο φαινόμενο είναι αυτό της διατήρησης σε «χειμερία νάρκη» της νομικής υπηρεσίας του οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΟΠΑΠ Α.Ε. δίχως να προβλέπεται σε αυτό η επανασύσταση της νομικής υπηρεσίας, ζήτημα που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν σφόδρα (έλεγαν πως δεν είναι δυνατόν ο οργανισμός να εξαρτάται από τις νομικές συμβουλές των αρεστών της εκάστοτε διοίκησης).

Η νομική υπηρεσία του ΟΠΑΠ «καταργήθηκε» από την προηγούμενη διοίκηση του Χρ. Χατζηεμμανούλ, προκειμένου ο πρώην επικεφαλής να προσλάβει «δικούς» του δικηγόρους, όπως για παράδειγμα τον Δ. Παναγέα (νομικός σύμβουλος διοίκησης) και τη Β. Παπαθανασοπούλου (ειδική σύμβουλος). Λέγεται ότι εξασφάλιζε γνωμοδοτήσεις και λάμβανε αποφάσεις δίχως να υπόκεινται στη βάσανο του έλεγχου της νομικής υπηρεσίας που είχε ενιαία άποψη για τα θέματα.

Επικοινωνήσαμε με τον ΟΠΑΠ για να μας επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες για τις αμοιβές των στελεχών και την πρόσληψη του δημοσιογράφου. Ο νομικός σύμβουλος Δ. Παναγέας, μάς είπε πως η εταιρεία ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία δημοσιοποίησης πληροφοριών, που σχετίζονται με τις αμοιβές των μελών της διοίκησης ως εισηγμένη επιχείρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι αμοιβές αυτές εγκρίνονται και από τη γενική συνέλευση των μετόχων και δημοσιοποιούνται στη γενική συνέλευση και στον απολογισμό της εταιρείας, όπως μας είπε. Τα υπόλοιπα τόνισε ότι είναι προσωπικά δεδομένα.

Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι και οι επενδυτές μαθαίνουν εκ των υστέρων πράγματα που αποφασίζονται στο διοικητικό συμβούλιο μιας εισηγμένης εταιρείας που τυγχάνει μάλιστα να είναι υπό κρατικό έλεγχο. Μας επιβεβαιώνει δηλαδή την άνιση μεταχείριση που υφίστανται σε επίπεδο ενημέρωσης οι χιλιάδες μέτοχοι και επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com