Ψηφίσθηκε επί της αρχής, από την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την ιεραρχική ανέλιξη συμβασιούχων του Δημοσίου. Τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ιδιωτικού σε δημοσίου δικαίου ζήτησε η αντιπολίτευση, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.
Στο νομοσχέδιο, τίθενται οι βάσεις αξιοποίησης, μέσω της ανόδου στην ιεραρχία του στενού δημόσιου τομέα, των 55.000 συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ενώ η αντιπολίτευση -κι αυτό ήταν το σημείο της αντιπαράθεσης - επέμεινε ότι η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να γίνει με μετατροπή των συμβάσεών τους σε δημοσίου δικαίου, δηλαδή να εξομοιωθούν πλήρως με τους μόνιμους.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις αναγκαίες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας έκανε λόγο για «νομοσχέδιο εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και διευθέτησης εκκρεμών ζητημάτων που έρχονται να καλύψουν τις αρχικές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν έγιναν».
Οι εισηγητές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης. Σκυλλάκος και Νίκος Τσούκαλης αντίστοιχα, ζήτησαν να γίνουν μόνιμοι και αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι και κάλεσαν τη Βουλή να πάρει το ρίσκο της απόφασης ακόμη κι αν κινείται στο όριο της συνταγματικότητας.
Εναντίον των διατάξεων τάχθηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Γ. Γεωργίου.
Με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου. "Η Κυβέρνηση, αντί να μονιμοποιήσει τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, ώστε να αξιοποιηθεί η παραπάνω κατηγορία υπαλλήλων για τη στελέχωση των Υπηρεσιών και να διασφαλιστούν με τον τρόπο αυτό τα δικαιώματά τους, διατηρεί, διαιωνίζει και παγιώνει το θεσμό των εκτάκτων ακόμη και για τη στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών καταφέρνοντας νέο πλήγμα στη μονιμότητα και την ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο", αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου