Στα χέρια του εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης βρίσκεται από το μεσημέρι πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης που «καίει» το νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της λίμνης Κορώνειας. Η πολυσέλιδη έκθεση - «φωτιά», με ημερομηνία 4 Μαίου, έχει διαβιβαστεί τόσο στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, όσο και στην περιφερειάρχη Μαρία Λιονή.
Οι επιθεωρητές του υπουργείου Εσωτερικών καταλογίζουν στον Παναγιώτη Ψωμιάδη ότι:
* Δε συγκρότησε κλιμάκια ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος.
* Καθυστέρησε 18 μήνες να εκδόσει απόφαση συγκρότησης κλιμακίων από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης για το διαρκή έλεγχο ποιότητας του νερού στην Κορώνεια, αλλά και τον επανέλεγχο των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητά τους στη λίμνη.
* Ενώ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που είχαν επισκεφθεί την περιοχή, διαπίστωσαν παραβάσεις κι επέβαλαν πρόστιμα 282 χιλιάδων ευρώ σε 17 βιομηχανικές, βιοτεχνικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η νομαρχία και οι υπηρεσίες της φρόντιζαν να καθυστερούν αναίτια την επιβολή τους, ενώ παράλληλα μείωναν τα πρόστιμα κατά 30%.
"Η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης δεν επέβαλε για το χρονικό διάστημα 2004 - 2008 κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις θεωρώντας εαυτόν αναρμόδιο και αρμόδια τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ίδιας νομαρχίας", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα.
Όσο για τις "αρμόδιες υπηρεσίες", οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης "βλέπουν" ευθύνες στην αντινομάρχη υγείας Αθηνά Αιδονά, στη δημοτική σύμβουλο Λαγκαδά Μαρία Γραικού, στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Αριστοτέλη Διαπούλη και στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το πόρισμα, το 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του - τότε - ΥΠΕΧΩΔΕ, επισκέφθηκαν την περιοχή της Κορώνειας για επιτόπιο έλεγχο και ζήτησαν ακολούθως να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 282 χιλιάδων ευρώ από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης για την κακή διαχείριση των αποβλήτων σε 17 επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνεται όμως, τα πρόστιμα αυτά εγκρίθηκαν από το νομάρχη με καθυστέρηση 15 μηνών και αφού τα είχε περικόψει σχεδόν κατά το ένα τρίτο, με απόφασή του.
Αν και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος επέμειναν στην αρχική τους εισήγηση, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φέρεται να προχώρησε αυθαίρετα και "χωρίς καμία ειδική αιτιολόγηση" σε μείωση προστίμου κατά 24,5 χιλιάδες, σε δέκα από τις 17 ρυπογόνες επιχειρήσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου