Τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική αγωγή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία που έκανε στη συνάντηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
Όπως είπε στα 800 πιλοτικά δημοτικά σχολεία, που ξεκινούν το Σεπτέμβριο, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Σε ό,τι αφορά στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία του εξωτερικού η προτεραιότητα δίνεται στους νηπιαγωγούς, τους δασκάλους και τους φιλολόγους.
Αρχίζει διαβούλευση με το ΣΑΕ ώστε να προκύψει ένα νέο σχέδιο λειτουργίας των σχολείων ανά ήπειρο και ανά περιοχή.
Αναβαθμίζονται προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ανήλικους και ενήλικους παλιννοστούντες και μετανάστες.
Το υπουργείο Παιδείας σκέφτεται τη δημιουργία ενός ισχυρού Οργανισμού για την ελληνική γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο οποίος με επιστημονική εγκυρότητα θα βεβαιώνει και θα πιστοποιεί την ελληνομάθεια. Θα έχει τη μορφή ενός Διεθνούς Δικτύου Σημείων Επαφής με την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, σε οργανική διασύνδεση με το σύνολο των Εδρών Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Σπουδών που λειτουργούν σήμερα ανά τον κόσμο. Μια πρώτη σκέψη για την επωνυμία αυτού του Διεθνούς Δικτύου, είναι να φέρει το όνομα "Λόγος" (Logos) που σηματοδοτεί την κορυφαία συνεισφορά της ελληνικής σκέψης στον ανθρώπινο πολιτισμό. Για το συντονισμό της όλης στρατηγικής το υπουργείο προωθεί την ιδέα της σύστασης ενός Εθνικού Συμβουλίου για τη στήριξη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας.
Η κ. Διαμαντοπούλου συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια από τον οποίο βρήκε θετική ανταπόκριση.
Εντός του υπουργείου Παιδείας μελετάται η σύσταση Ειδικής Γραμματείας για την Ελληνική Γλώσσα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου