Πιο «τολμηρό» απ’ ότι αρχικά διαφάνηκε θα είναι τελικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς η υστέρηση εσόδων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών. Εξάλλου, το Μνημόνιο προβλέπει έσοδα της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως από τη συγκεκριμένη πηγή, αλλά και την απαλλαγή των δημόσιων ταμείων από το βάρος των προβληματικών επιχειρήσεων, όπως είναι ο ΟΣΕ.
Αναμφισβήτητα, το πλέον φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνθήκες μειωμένης ρευστότητας, ύφεσης και κατάρρευσης των μετοχών του χρηματιστηρίου. Εξ ου και οι έντονες πιέσεις του οικονομικού επιτελείου, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος για την προώθηση συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι τράπεζες απέναντι στις πιέσεις. Εξετάζεται μάλιστα η αρχή να γίνει από το δημόσιο πυλώνα του συστήματος και δη από την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πάντως, ορισμένοι τραπεζίτες δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις πιέσεις που δέχονται προς αυτήν την κατεύθυνση και εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τη σταθερότητα του συστήματος, εν όψει και της ενεργοποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τους επόμενους μήνες.
Δεύτερο ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι (όπως αναφέρει επί λέξει το Μνημόνιο) η «προετοιμασία ενός σχεδίου εξυγίανσης του κλάδου των σιδηροδρόμων με γνώμονα την αποκατάσταση της κερδοφορίας του επιχειρησιακού τους σκέλους. Διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις οδηγίες της ΕΕ και προσδιορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για την αναδιάρθρωση της εταιρείας χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ακίνητης περιουσίας / γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων». Με άλλα λόγια, η Τρόικα ζητάει επιμόνως από το ελληνικό κράτος να απαλλαχθεί από το βάρος του ΟΣΕ και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία για την παρουσίαση σχετικού σχεδίου το τέλος Ιουνίου. Αν και είναι βέβαιο πια ότι θα υπάρξει καθυστέρηση, εκτιμάται ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί εντός του Ιουλίου, με βασική συνιστώσα του την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Στρατηγικός επενδυτής ζητείται και για μία σειρά από άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και κυρίως την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τη ΔΕΠΑ, για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Το δημόσιο πάντως αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις (αν και όχι απαραίτητα το μάνατζμεντ) και να προχωρήσει στην ολική απεμπλοκή του μόνο από επιχειρήσεις μη στρατηγικού χαρακτήρα (π.χ. καζίνο). Εξάλλου, το Μνημόνιο δεν περιέχει ειδικές δεσμεύσεις και αρκείται μόνο στην επισήμανση ότι «η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την είσπραξή τουλάχιστον 1 δισ. Ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013».
Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
Θερμό καλοκαίρι αποκρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων τραπεζών
Ετικέτες
Ε.Ε.,
Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
υπουργείο Οικονομίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου