ΜΙΑ ΝΕΑ κόντρα ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις τράπεζες έχει ξεσπάσει. Αφορμή, οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του σχεδίου χρηματοδότησης ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών προς το Δημόσιο από επιχειρηματίες, μέσω τραπεζικών δανείων που έχουν την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
Πρόκειται για το δεύτερο «κρούσμα» μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Προ ημερών, η υπουργός Οικονομίας απέστειλε επιστολή προς όλες τις τράπεζες στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το υπουργείο μας είναι το τελευταίο διάστημα δέκτης πολλών και έντονων διαμαρτυριών και καταγγελιών από επιχειρηματίες, επαγγελματικές ενώσεις και Επιμελητήρια της χώρας, σχετικά με τη μη ενεργοποίηση και προώθηση των δύο νέων προγραμμάτων της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. από τις τράπεζες (κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών)» και ότι «οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα είναι επαναλαμβανόμενα».
Από τις 19 Μαΐου
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι το ΤΕΜΠΜΕ έχει στείλει από τις 19 Μαΐου όλες τις συμβάσεις συνεργασίας προς τις τράπεζες και ότι αυτές εντούτοις δεν έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από εσωτερικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η διάθεση δανείων.
Οι τράπεζες καθυστερούν γιατί δεν είναι ικανοποιημένες από τις εγγυήσεις.
Οπως έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, «επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες που δεν μπορούν να βγάλουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα είναι συνήθως -όχι όμως πάντα- σε πολύ δυσχερή θέση για να δανειοδοτηθούν». Στο ερώτημα «εσάς γιατί σας απασχολεί αυτό, από τη στιγμή που τα δάνεια αυτά έχουν την εγγύηση του Δημοσίου» η απάντηση ήταν η εξής: το Δημόσιο καλύπτει τα δάνεια αυτά κατά 80%. Οπότε, το 20% αποτελεί ούτως ή άλλως ανάληψη κινδύνου από την τράπεζα.
Από την άλλη πλευρά, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξακολουθεί να βρίσκεται «εγκλωβισμένο» στο... μέγαρο Μαξίμου. Την Παρασκευή η ΕΚΠΟΙΖΩ απέστειλε νέα, δεύτερη κατά σειρά, ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό διατυπώνοντας ερωτήματα όπως: γιατί δεν έχει ψηφιστεί μέχρι τώρα αυτό το νομοσχέδιο, από τα πρώτα, προς ψήφιση, από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν υλοποιεί τόσο την προεκλογική όσο και μετεκλογική δέσμευσή του για ψήφισή του ν/σ, γιατί δεν ψηφίζεται όταν η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. έχει ήδη υιοθετήσει σχετικές ρυθμίσεις πριν από πολλά χρόνια κ.ά. Οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν για έξοδο από τη ρύθμιση των διατάξεων σχετικά με στεγαστικά δάνεια αλλά και για την αναστολή για πληρωμή δόσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου