Από το κακό στο χειρότερο οδηγούνται οι συνθήκες ζωής στις ελληνικές πόλεις όπου «η βιοποικιλότητα χάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό», υποστηρίζουν επιστήμονες του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τη στιγμή που στην Αγγλία αναλογούν 15 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, 15 στην Ολλανδία και 40 στις ΗΠΑ, στην Αθήνα αντιστοιχούν μόνο 2,8 τετραγωνικά μέτρα, 2,7 στη Θεσσαλονίκη και 0,77 στην Πάτρα!
Τα στοιχεία αυτά και άλλα πολλά παρουσιάζονται αύριο σε ημερίδα με θέμα τη "βιοποικιλότητα", που χάνεται με επικίνδυνους ρυθμούς.
Σύμφωνα με τη Μαρία Ανανιάδου - Τζημοπούλου, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής και συντονίστρια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, "αίτια είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων, η αλλαγή του μικροκλίματος, τα χωροκατακτητικά ή ξενικά οικολογικά είδη, η υπερεκμετάλλευση και η ρύπανση".
Οι επιστήμονες προτείνουν για τις ελληνικές πόλεις:
Ανασύνταξη και αποκατάσταση του τοπίου της πόλης, αστικά και περιαστικά, με γνώμονα το πράσινο και τους ανοιχτούς χώρους.
Οικονομικά, θεσμικά και προγραμματικά έργα μελέτης, σχεδιασμού και διαμόρφωσης του τοπίου της πόλης, ώστε να είναι εφικτά, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
Ένα τέτοιο μεγάλο έργο και για τη Θεσσαλονίκη είναι εφικτό και απαραίτητο για την αποκατάσταση και ανακούφιση του υπερδομημένου χώρου της. Περιγράφεται στο στρατηγικό σχέδιο για το πράσινο αστικά και το δάσος του Σέιχ-Σου περιαστικά, του Οργανισμού Ρυθμιστικού και του ΑΠΘ.
Συντονισμός υπηρεσιών και φορέων, συντονισμός μελετών (αρχιτεκτονικά, φυτοτεχνικά, δασοτεχνικά ή γεωτεχνικά).
Θα βοηθούσε η σύσταση κατάλληλου επιτελικού οργάνου, πχ Φορέα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργων Αρχιτεκτονικής Τοπίου στις πόλεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου