Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Στα 870 εκατ. ο "λογαριασμός" για τις μεγάλες

Ποσό ύψους 870 εκατ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση μέσω της έκτακτης εισφοράς, που επέβαλε σε 300 μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2008.


Μάλιστα ο τελικός... «λογαριασμός» μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Icap, οι εταιρείες που εμπίπτουν στο μέτρο φθάνουν τις 320, γεγονός που δύναται να αυξήσει το συνολικό ποσό στα 920 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αφού πρόκειται για ένα «χαράτσι» στους... έχοντες, ενώ θετική ήταν η ανταπόκριση και από τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και είναι πρόθυμες να βοηθήσουν μέσω της έκτακτης εισφοράς.

Μικρό το... κακό
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι, μόνο οι εισηγμένοι και κατά τεκμήριο κορυφαίοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας, συγκέντρωσαν την προηγούμενη δεκαετία καθαρά κέρδη άνω των 58 δισ. ευρώ!

Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων φορέων της αγοράς αλλά και ξένων επενδυτών που δεν επιθυμούν συρρίκνωση των εταιρικών κερδοφοριών (λόγω της μειωμένης μερισματικής απόδοσης), η επίδραση δεν αναμένεται να είναι τόσο σημαντική για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Σε σχετική της ανάλυση, η Alpha Finance χαρακτηρίζει ασήμαντη την οικονομική επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις που παρακολουθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και οι τράπεζες αναμένεται να καταβάλλουν το 54% περίπου της συνολικής εισφοράς. Πλήττονται κυρίως οι κλάδοι που κατάφεραν να σταθούν... όρθιοι στην κρίση, δηλαδή τα Τυχερά Παιχνίδια, οι Τράπεζες, οι Τηλεπικοινωνίες, η Ενέργεια, η Βιομηχανία Ποτών, οι Φαρμακοβιομηχανίες κ.ά.

Μέσα στο 2010
Η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς από τις εισηγμένες επιχειρήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2010, αν και τα κέρδη ανά μετοχή ενδέχεται να επιβαρυνθούν για τη χρήση του 2009, υπό τη μορφή προβλέψεων. Η αναμενόμενη επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 6%-9%, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπραγματεύεται ακόμη με discount 20% σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές.

Ειδικότερα στις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα θα κληθεί να καταβάλει περίπου 62,37 εκατ. ευρώ, η Κύπρου 54,32 εκατ. ευρώ, η Marfin Pop. Bank 40,52 εκατ., η Alpha Bank 38,6 εκατ., η Eurobank 25,35 εκατ. και η Τράπεζα Πειραιώς περίπου 12,76 εκατ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μεγάλες επιχειρήσεις, την υψηλότερη επιβάρυνση θα έχει ο ΟΠΑΠ με 97,61 εκατ. Ευρώ, αλλά και ο ΟΤΕ ο οποίος (μαζί με την Cosmote) θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 96 εκατ. ευρώ. Ακόμη η έκτακτη εισφορά για την Vodafone Ελλάδος υπολογίζεται γύρω στα 22,82 εκατ. ευρώ, για την Πόρτο Καρράς 16,82 εκατ., την Coca Cola 3E γύρω στα 16,41 εκατ. ευρώ και για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στα 14 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ
Τα μέτρα θα τονώσουν την αγορά

Εκτος απο τον σεβ, ο οποίος, διά στόματος του προέδρου του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, εμφανίστηκε θετικός στο μέτρο της κυβέρνησης, θετική ήταν η ανταπόκριση και από τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΛΕΜΕΠ) Γιάννο Γραμματίδη, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «απαιτούνται θυσίες απ’ όλους για να κρατηθεί το κράτος όρθιο και να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του, ιδιαίτερα δε τις άμεσες και για να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει.

Η ανάγκη αυτή υπαγορεύει τη λήψη άμεσων μέτρων συνεισφοράς εκείνων πού μπορούν και στήριξης των ασθενέστερων τάξεων του πληθυσμού. Τα μέτρα της έκτακτης εισφοράς μερίδας των ελληνικών επιχειρήσεων όπως και μερίδας ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας εντάσσεται σ’ αυτή την ξεκάθαρη λογική και μαζί με άλλα ανάλογα μέτρα αποτελούν μονόδρομο για την κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο κ. Γραμματίδης πρόσθεσε ότι «το κόστος σε μερίδα των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας της χώρας από τη λήψη αυτού του μέτρου αντισταθμίζεται πλήρως από την προφανή κοινωνική ωφέλεια την οποία αυτό προκαλεί.

Η ωφέλεια αυτή έχει δύο συγγενείς κατευθύνσεις: τη μερική τόνωση της ζήτησης στην αγορά, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αισιοδοξίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης της ελληνικής οικονομίας».

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ
Ακόμα πληρώνουμε φόρους του 2008

Από την άλλη πλευρά, την αντίθεσή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος επισήμανε ότι «οι επιχειρηματίες περιμένουν από την κυβέρνηση να τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση περί μη επιβολής φόρων».

Ο κ. Μίχαλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς είμαστε υπέρ της γραμμής του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει άμεσα να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Τα 2/3 των εσόδων θα πρέπει να προέλθουν από την περιστολή των δημοσίων δαπανών και μόνο το 1/3 από τη φορολόγηση».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός, ο οποίος χαρακτήρισε άκαιρο το νέο μέτρο καθώς «συμπίπτει με την περίοδο που οι επιχειρήσεις πάσχουν από ρευστότητα, ενώ εκπληρώνουν ακόμη έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις του 2008.

Αυτά σε συνδυασμό με τη νέα εμπλοκή του θέματος του λιμανιού του Πειραιά και το υψηλό κόστος τραπεζικού χρήματος επιβάλλεται περισυλλογή και προβληματισμός και για το είδος και για το ύψος των έκτακτων φορολογήσεων».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (KEEE) Γιώργος Kασιμάτης υπογράμμισε ότι για άλλη μία φορά ο επιχειρηματικός κόσμος αιφνιδιάζεται και ο διάλογος περιφρονείται, ενώ επιλέγεται ο εύκολος δρόμος της αύξησης των φόρων, αντί της μείωσης της κρατικής δαπάνης και σπατάλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com