Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ο Αντώνης Σαμαράς νέος πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, 58 ετών, είναι ο 7ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Την ήττα της παραδέχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, που επικοινώνησε νωρίτερα με τον αντίπαλό της.


Στην πρώτη του δήλωση με την ιδιότητα του προέδρου της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε ενωτικός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως εντός της ημέρας θα έχει επαφές με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Παν. Ψωμιάδη και τον Κ. Καραμανλή. Χαρακτήρισε "ισχυρή και αδιαμφισβήτητη" την εντολή που έδωσε η βάση του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως "δεν υπάρχουν ηττημένοι".

Τόνισε πως θα διαγράψει όλα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιώντας ωστόσο πως θα υπεραμυνθεί της ενότητας της παράταξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντ. Σαμαράς στον Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος όπως είπε άνοιξε το δρόμο προς τη βάση του κόμματος, ενώ επισήμανε πως από αύριο ξεκινά η αποτελεσματική αντιπολίτευση. Επισήμανε πως η εκλογή του στη θέση του προέδρου είναι το πρώτο βήμα και πως στο τακτικό συνέδριο αρχών και θέσεων της Ν.Δ. που θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η ουσιαστική ανασυγκρότηση του κόμματος

Σε δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχάρη τον Μεσσήνιο πολιτικό για την επικράτησή του. "Σήμερα η βάση της Ν.Δ. εξέλεξε το νέο αρχηγό του κόμματος" δήλωσε η τέως υπουργός Εξωτερικών. "Η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή... Επικοινώνησα με τον Αντ. Σαμαρά και τον συνεχάρην για την εκλογή του... Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των Νεοδημοκρατών που με τίμησαν με την ψήφο τους... Ξεκινά σήμερα ένα κεφάλαιο για τη ΝΔ, η ΝΔ πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ένα σύγχρονο, ισχυρό, κεντροδεξιό κόμμα... Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι παρόντες" πρόσθεσε.

Λίγη ώρα μετά την παραδοχή του αποτελέσματος ο Δημ. Σιούφας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το 37,6% των εκλογικών τμημάτων, επισημαίνοντας το σαφές, όπως το χαρακτήρισε, προβάδισμα του Αντ. Σαμαρά. (Αντ. Σαμαράς 47,6%, Ντόρα Μπακογιάννη: 41,6%, Παν. Ψωμιάδης: 10,7%).

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Δημ. Σιούφα πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά τη δήλωση με την οποία η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχθηκε την ήττα της, δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά της στο βασικό της αντίπαλο, Αντ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στις 4.00 τα ξημερώματα επί 1.192 εκλογικών τμημάτων που αντιστοιχούν στο 72,68% της επικράτειας οι υποψήφιοι λαμβάνουν :

Αντ. Σαμαράς 50,18% (272.250 ψήφοι)

Ντόρα Μπακογιάννη 39,76% (215.724 ψήφοι)

Παν. Ψωμιάδης 10,06% (54.587 ψήφοι)

Ο Αντώνης Κ. Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαϊου 1951.


Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Κρητικού και είναι πατέρας της Λένας (18 ετών) και του Κώστα (11 ετών). Σπούδασε Οικονομικά στο Amherst College και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Harvard (MBA).

Από το 1977 έως το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Το 1989 ορίζεται Υπουργός Οικονομικών, ενώ από το Νοέμβριο του 1989 έως το Φεβρουάριο του 1992 διατέλεσε Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας με την Πολιτική Άνοιξη, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος έως το 2004. Το 2004 εκλέγεται Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Στην Ευρωβουλή διετέλεσε μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, στην Επιτροπή για τη Στρατηγική της Λισσαβώνας, καθώς και στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ – Ρωσίας. Το 2007 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Πολιτισμού (Ιανουάριος 2009) ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τον Οκτώβριο του 2009 επανεκλέγεται πρώτος Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Oμιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Σταθμοί στην πολιτική του διαδρομή


•Το 1975 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ
•Από το 1977 ως το 1990 εκλέγεται για έξη συνεχείς θητείες βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας
•Το καλοκαίρι του 1989 ορκίστηκε για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών (κυβέρνηση Τζαννετάκη)
•Τον Οκτώβριο του 1989 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών (Οικουμενική)
•Το ίδιο Χαρτοφυλάκιο διατήρησε στην επόμενη κυβένηση Μητσοτάκη, ως τον Απρίλιο του 1992
•Το 1992 υπέγραψε ως Υπουργός Εξωτερικών τη Συνθήκη Πολιτικής και Νομισματικής Ενοποίησης της Ευρώπης (στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας)
•Το 1993 διαφώνησε με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ίδρυσε το κόμμα της «Πολιτικής Άνοιξης»
•Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1993 αναδεικνύεται αρχηγός του τρίτου Κόμματος στην Ελληνική Βουλή
•Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 η «Πολιτική Άνοιξη» δεν εκπροσωπείται στην Ελληνική Βουλή
•Από τις αρχές του 1997, μετά την εκλογή Κώστα Καραμανλή, στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία σε μια σειρά απο εκλογικές αναμετρήσεις
•Τις παραμονές των εκλογών του 2004 διαλύει την «Πολιτική Άνοιξη» και στηρίζει για μιαν ακόμα φορά τη Νέα Δημοκρατία
•Το Ιούνιο του 2004 εκλέγεται με το ψηφοφέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ευρωβουλευτής
•Στις εκλογές του 2007 επανεκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας
•Τον Ιανουάριο του 2009 ορκίζεται υπουργός Πολιτισμού στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
•Τον Ιούνιο του 2009 ως Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
•Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009 επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας

Δηλώσεις Ψωμιάδη

Συγχαρητήρια στον Αντ. Σαμαρά για την επικράτησή του και στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη στάση της έδωσε με γραπτή του δήλωση ο Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος διεκδικεί ρόλο για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “ Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κομματαρχών να με ισοπεδώσουν, από σήμερα ο απλός νεοδημοκράτης θα έχει πλέον πιο δυνατή φωνή. Θέλω να ευχαριστήσω όσους άντεξαν στις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή δύσκολη ημέρα. Έδωσα μόνος μου έναν ωραίο, τίμιο και ηθικό αγώνα. Να είστε βέβαιοι πως και την επόμενη ημέρα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να σωπάσει...” σημειώνει μεταξύ άλλων ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας με συμπτώματα πνευμονίας.

Οι κάλπες στα περίπου 1.500 εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν σε όλη τη χώρα έκλεισαν στις 9.30 το βράδυ, με κομματικά στελέχη να εκτιμούν πως στη διαδικασία μετείχαν τουλάχιστον 400.000 πολίτες. Ωστόσο, τα τεχνικά προβλήματα που εκδηλώθηκαν το πρωί στο online σύστημα καταχώρισης των ψηφοφόρων έριξαν βαριά τη σκιά οτυς, καθώς προκάλεσαν εκνευρισμό τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και στη Ρηγίλλης στα επιτελεία των δύο υποψηφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com