Επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την τρόικα και μείωση των επιτοκίων προβλέπει ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής. Παράλληλα, γίνονται αναφορές στην ανάγκη εκπόνησης ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στο προσχέδιο υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, η οποία απαιτεί μία εξαιρετική λύση.
Η πρόταση που συζητείται από τους ηγέτες της ευρωζώνης φέρεται να προβλέπει, παράταση της αποπληρωμής των δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σε τουλάχιστον 15 χρόνια, από 7,5 σήμερα, και την πτώση του επιτοκίου για τα νέα δάνεια στο 3,5%, υπό την αίρεση ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερο από το κόστος χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Ο μηχανισμός θα μπορεί να παρεμβαίνει "προληπτικά" και να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, προβλέπονται κίνητρα τα οποία θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη που θα υπάγονται στο μηχανισμό θα εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Στα κίνητρα θα περιλαμβάνεται και η παροχή εγγυήσεων εκ μέρους του δανειζόμενου.
Εν τω μεταξύ, ανώνυμη διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο ο EFSF θα μπορεί να προτείνει σε επενδυτές την ανταλλαγή ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών με νέα, που θα εκδίδονται από τον ίδιο με την εγγύηση όλων των χωρών της ευρωζώνης -και επομένως την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, "ΑΑΑ".
Η Γερμανία φέρεται να συμφώνησε σε αυτό, αφού πρώτα εξασφάλισε ως αντάλλαγμα ότι δεν θα επιβληθεί φόρος στις τράπεζες.
Όσον αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτών, στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι επιλογές και συγκεκριμένα η επαναγορά χρέους, η μετακύληση και η ανταλλαγή ομολόγων με νέα, μακρύτερης διάρκειας.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο ιδιωτικός τομέας έχει εκφράσει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα, σε εθελοντική βάση, μέσω ενός "μενού" επιλογών.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η λύση να οδηγήσει σε "επιλεκτική χρεοκοπία", Γερμανικές κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι οι αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάμφθηκαν και θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, ακόμη και αν αυτό συμβεί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου