Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τροποποιημένο κατετέθη το ν/σ για την Παιδεία

Τροποποιημένο σε αρκετά σημεία του κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από την υπουργό Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου. Οι σημαντικότερες αλλαγές έγκεινται στη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τη σύνθεση των Συγκλήτων και των Συμβουλίων αλλά και στο ζήτημα της κατάργησης τμημάτων.



Πιο αναλυτικά, το ν/σ προβλέπει ότι τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν ορίσει το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λάβουν χρηματοδότηση. Επίσης ορίζει ότι η επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων θα γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών ενώ πλειοψηφία 2/3 θα πρέπει να υπάρχει και για την επιλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων.

Το ν/σ προβλέπει επίσης ότι η εισαγωγή των υποψήφιων φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με το ισχύον σύστημα εξετάσεων θα γίνεται έως το 2014 οπότε και θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής. Επίσης προβλέπεται κοινό πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της ίδιας σχολής για το πρώτο έτος και δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ τμημάτων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός δεν προβλέπονται δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να χορηγούν πτυχία κατόπιν 3ετών σπουδών.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2012 ενώ οι αλλαγές θα αρχίσουν άμεσα από τον Σεπτέμβριο του 2011 οπότε αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com