Τρία σενάρια για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επί του γαλλικού σχεδίου και άλλων δύο προτάσεων προκειμένου να δοθεί μια πειστική απάντηση και προς τις αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις τόσο προς τα ελληνικά ομόλογα όσο και προς τα ομόλογα των άλλων περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης.
Το πρώτο σχέδιο, προβλέπει την επαναγορά μέρους του χρέους από την Ελλάδα, με παράλληλη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τραπεζών. Η επιλογή αυτής της λύσης αναμένεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το δεύτερο σχέδιο που βασίζεται στη γαλλική πρόταση για μετακύλιση του χρέους και αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν στο προσεχές διάστημα με νέα 5ετούς ή 30ετούς διάρκειας δεν προβλέπει την παροχή μέτρων στήριξης των τραπεζών και, σύμφωνα με όσα έχουν διαμηνύσει οίκοι αξιολόγησης, μπορεί να ερμηνευτεί ως χρεοκοπία.
Το τρίτο σχέδιο, προβλέπει την επιβολή ειδικού φόρου στο χρηματοπιστωτικό τομέα σε συνδυασμό με την παροχή δανείων προς την Ελλάδα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (τον EFSF) που θα έχουν χαμηλό επιτόκιο και μεγάλο χρόνο αποπληρωμής. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι το μόνο που δεν φαίνεται -για την ώρα τουλάχιστον- να μεταφράζεται σε χρεοκοπία, επιλεκτική ή μη.
Ωστόσο, το 1ο σενάριο είναι εκείνο που έχει και το μεγαλύτερο αποτέλεσμα προκειμένου η Ελλάδα να μη "γονατίσει" υπό το βάρος του χρέους της. Σημειώνεται πως για τα αμέσως επόμενα χρόνια το συνολικό χρέος της χώρας υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 170% του ΑΕΠ με τα αισιόδοξα σενάρια να προβλέπουν ακολούθως σταδιακή αποκλιμάκωσή του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου