Για αποτυχία κατηγορούν την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπό το πρίσμα των στοιχείων για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.
Νέα Δημοκρατία
Ως απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης στους στόχους που έχει θέσει τόσο για το χρέος όσο και για το έλλειμμα, χαρακτηρίζει την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη κατάρρευση των εσόδων «λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα, οι αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου θα οδηγήσουν σε λήψη διπλάσιων μέτρων για το 2011, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων. «Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη» τονίζει ο ίδιος.
"Προαπαιτούμενο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή", αναφέρει απο τη μεριά του ο Νότης Μηταράκης. "Το Μνημόνιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε λουκέτα την αγορά", προσθέτει.
KKE
Οι προβλέψεις του κόμματος επιβεβαιώθηκαν, υποστηρίζει το γραφείο τύπου του ΚΚΕ. "Τα κλιμακούμενα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου δεν τα λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση και το έλλειμμα, αλλά για να τσακίσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "οι διάφορες δικαιολογίες της κυβέρνησης και οι ισχυρισμοί κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το μνημόνιο απέτυχε ή δεν εφαρμόζεται καλά είναι εντελώς ανυπόστατοι και εκ του πονηρού. Κρύβουν τις αιτίες της κρίσης και του ελλείμματος".
ΛΑΟΣ
"Η κυβερνητική οικονομική πολιτική της τρόϊκας οδηγεί στον όλεθρο", αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης. "Οικονομία χωρίς κίνηση αγοράς, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς διαθέσιμα κεφάλαια είναι καταδικασμένη σε θάνατο", προσθέτει.
Συνασπισμός
Ένδειξη των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής θεωρεί ο ΣΥΝ τη διατήρηση του ελλείμματος σε διψήφιο ποσοστό. Κρίνει ότι έρχεται ως αποτέλεσμα της ύφεσης και του περιορισμού των εσόδων.
Εκτιμά ότι τα μέτρα που θα έλθουν θα επιτείνουν την ύφεση και θα αποτελέσουν "εκ νέου το άλλοθι για μια ακόμα πιο βάρβαρη περιοριστική πολιτική".
Δημοκρατική Αριστερά
Αλλαγές στην οικονομική πολιτική, "αντί των κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012-2015", εισηγείται η ΔΗΜΑΡ. "κριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης ελλείμματος και χρέους-αποτέλεσμα των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.- τα δυο αυτά μεγέθη παραμένουν δυσθεώρητα", σημειώνει το κόμμα.
Δημοκρατική Συμμαχία
«Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2010 και το δημόσιο χρέος, αποτελούν την οδυνηρή επιβεβαίωση για το πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης, αλλά και το πολιτικό παιχνίδι της άρνησης, της ανυπακοής και του λαϊκισμού της αντιπολίτευσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή.
«Τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται εξ αιτίας της κυβερνητικής αποτυχίας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φέρουν και νέους φόρους ή και νέες οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων» συμπληρώνει ο ίδιος.
Κ. Μίχαλος: Αδιέξοδη η οικονομική πολιτική
Αναποτελεσματική θεωρεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κ. Μίχαλος, την κυβερνητική πολιτική για την έξοδο από την κρίση. "Η κυβέρνηση, επιτέλους, θα πρέπει να αφυπνιστεί, να αφήσει κατά μέρος τις αναποτελεσματικές διαβουλεύσεις και τις ατέρμονες συζητήσεις με τους δανειστές μας, που αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου και να αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας", είπε.
Ο λόγος του πήρε "αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά", καθώς υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικές πολιτικές, ''έστω και αν προβάλλονται αντιρρήσεις από τους δανειστές μας, που μας επέβαλαν τις δικές τους συνταγές με το Μνημόνιο που συνεχώς τροποποιείται, αλλά και συνεχώς μας οδηγεί σε αδιέξοδα''
H απάντηση Πεταλωτή στη Ν.Δ.
Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση μετά τις επικρίσεις του Χρ. Σταϊκούρα για το ύψος του ελλείμματος το 2010. "Η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της Νέας Δημοκρατίας για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2009, ο τελευταίος της κυβέρνησης Καραμανλή, προέβλεπε έλλειμμα 2%, το οποίο τελικά διαμορφώθηκε σε 15,4%. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το 2010 μειώθηκε κατά 5% "υπό συνθήκες ύφεσης και με απόλυτη διαφάνεια".
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το αυξημένο έλλειμμα
Ετικέτες
Δημοκρατική Αριστερά:,
Δημοκρατική Συμμαχία,
ΚΚΕ,
ΛΑΟΣ,
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
ΠΑΣΟΚ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου