Μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους, όπως η θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εισηγούνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές και στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Φωτ. Κουβέλης, Θαν. Λεβέντης, Νικ. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.
"Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ως δίχτυ ασφαλείας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό χωρίς ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", υπογραμμίζουν και σημειώνουν ότι παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προτείνουν επίσης την επέκταση του προνοιακού επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια.
Ζητούν τη σταδιακή αντικατάσταση των "άνισων και πολυάριθμων" οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων από ένα ενιαίο επίδομα παιδιού, με έναρξη καταβολής από το πρώτο παιδί, καθώς και την ενοποίηση των επιδομάτων ΑμεΑ σε ένα νέο επίδομα αναπηρίας, το ύψος του οποίου θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μορφής αναπηρίας.
Τάσσονται υπέρ του ανασχεδιασμού του επιδόματος ενοικίου σε μη ανταποδοτική βάση, ώστε να ωφελούνται και φτωχές οικογένειες που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ΟΕΚ.
Κάνουν αναφορά στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της αναβάθμισης των δομών προστασίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες και την υποστήριξη των προνοιακών προγραμμάτων.
Προτείνουν αναδιοργάνωση του δικτύου παιδικών σταθμών σε κάθε δήμο της χώρας, την αύξηση της χρηματοδότησης των προνοιακών ιδρυμάτων
Ζητούν την εγγύηση της πρόσβασης στα βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην υγεία, τη στέγαση και την παιδεία σε μετανάστες που πληρούν βασικές προϋποθέσεις, όπως η μακροχρόνια παραμονή στην Ελλάδα, αλλά και την πρόσβαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά την παροχή επείγουσας κοινωνικής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου