Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αποκαλύψεις Wikileaks για το Κυπριακό

Να διασφαλιστεί ότι το Κυπριακό δεν θα μεταφερθεί στην ατζέντα της Ε.Ε. και ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την διαδικασία. Αυτοί είναι οι δύο στόχοι της αμερικανικής διπλωματίας ενάμισι χρόνο μετά το δημοψήφισμα του 2004, όπως προκύπτει από αποκαλύπτικά έγγραφα που δημοσιεύτηκα στην ιστοσελίδα Wikileaks, του Τζούλιαν Ασανζ.



Στο Wikileaks δημοσίευτηκαν τηλεγραφήματα μεταξύ των αμερικανικών πρεσβειών Λευκωσίας και Αθήνας, που χρονολογούνται το φθινόπωρο του 2005, και αφορούν το Κυπριακό ζήτημα.

Σε ένα από αυτά, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η όλη συζήτηση για το αν το Σχέδιο Ανάν αποτελεί "βάση διαπραγμάτευσης", "βάση λύσης", "σημείο αναφοράς" ή "σημείο εκκίνησης", είναι στείρα και αντιπαραγωγική. "Δεν θέλουμε να δώσουμε μάχη σε αυτό το πεδίο. Το απλό γεγονός είναι πως θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ, ώστε να γίνει αποδεκτό και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν βοηθά σε τίποτα να προσποιούμαστε πως τα πράγματα δεν έχουν έτσι αλλά αλλιώς" αναφέρει η συντάκτρια του κειμένου και Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Παραλήπτες του τηλεγραφήματος είναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι αμερικανικές πρεσβείες σε Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο και οι διπλωματικές αποστολές στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.

Απάντηση έρχεται από την πρεσβεία στην Αθήνα, με διαπιστώσεις και εισηγήσεις του πρέσβη Τσαρλς Ρις. Μεταξύ άλλων καταγράφεται ότι "προκειμένου να εξέλθουμε από το τέλμα, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και να αλλάξει το κλίμα, εισηγούμαστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όπως η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διορίσει μια "ομάδα σοφών", η οποία να αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με επικεφαλής μια διεθνούς κύρους προσωπικότητα. Για να είναι επιτυχής, μια τέτοια ομάδα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εντολή, η οποία να αποκλείει διαμφισβητούμενες διαδικασίες τύπου συζητήσεων με μηδενικό αποτέλεσμα και να εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός θετικού κοινού μέλλοντος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

Διατυπώνεται ότι βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να επαναλάβει τη δέσμευσή της για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, πως η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη και πως ο τόπος (locus) των προσπαθειών παραμένουν τα Η.Ε. (και όχι η Ε.Ε.). Αλλά και ότι μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να βρεθούν θέματα τα οποία είναι σημαντικά για τον Τ. Παπαδόπουλο και τα οποία εξαρτώνται από τη βοήθεια της Ελλάδας. Ίσως έτσι δημιουργηθούν οι συνθήκες για την άσκηση των κατάλληλων πιέσεων.

Επίσης, ο πρέσβης στην Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο "να εντοπίσουμε 2-3 μέλη - "κλειδιά" που να συμφωνούν με την άποψη πως η Ε.Ε. δεν είναι το σωστό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να επιδιωχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com