Ως «συνολική δέσμη μέτρων που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε την χρηματοπιστωτική κρίση και να συνεχίσουμε την πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη» παρουσιάζουν οι ηγέτες των «27» τις αποφάσεις που έλαβαν στη σύνοδο κορυφής.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρουν ότι τα κράτη που επέλεξαν τη συμμετοχή τους στο Σύμφωνο "Ευρώ+" αναλάμβάνουν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να πετύχουν:
• Προώθηση της ανταγωνιστικότητας
• Προώθηση της απασχόλησης
• Περαιτέρω συμβολή στη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών
• Ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
"Η επιλογή των συγκεκριμένων δράσεων πολιτικής που απαιτούνται για την επίτευξη των κοινών στόχων εξακολουθεί να αποτελεί αρμοδιότητα κάθε χώρας, αλλά πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σειρά πιθανών μέτρων που ακολουθεί", υπογραμμίζεται στο κείμενο.
Μισθοί και συντάξεις
Το Σύμφωνο προβλέπει σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι η εξέλιξη του κόστους συμβαδίζει με την παραγωγικότητα, "τηρουμένων των εθνικών παραδόσεων όσον αφορά τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις".
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, επανεξέταση του τρόπου καθορισμού μισθών και ημερομισθίων, "μέριμνα ώστε οι μισθολογικές συμφωνίες στον δημόσιο τομέα να στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον ιδιωτικό τομέα", άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, όπως του πτωχευτικού δικαίου και του εμπορικού κώδικα.
Συνδέει την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και εισηγείται "μαχαίρι" στις προώρες συντάξεις και κίνητρα για την απασχόληση εργαζομένων άνω των 55 ετών.
Απασχόληση
Για την προώθηση της απασχόλησης προτείνει αλλαγές στην αγορά εργασίας, με τη προαγωγή του συνδυασμού "Ευελιξίας και ασφάλειας", δια βίου μάθηση και φοροελαφρύνσεις στους εργαζόμενους.
Δημόσια οικονομικά
Όσον αφορά στις δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη που μετέχουν στο σύμφωνο θα πρέπει να μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία τους τούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. είτε με συνταγματική διάταξη είτε με νόμο πλαίσιο. Η Κομισιόν θα γνωμοδοτεί για τους δημοσιονομικούς κανόνες, πριν αυτοί θεσπιστούν.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα δοθεί προσοχή στο συντονισμό της φορολογικής πολιτικής. Τα κράτη μέλη δεσμεύονται να μετάσχουν σε συστηματικές συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η άμεση φορολογία παραμένει εθνική αρμοδιότητα.
Η Κομισιόν υπέβαλε νομοθετική πρόταση για κοινή ενιαία βάση φορολογίας των επιχειρήσεων.
Τράπεζες
Όσον αφορά στη σταθερότητα του χρυματοπιστωτικού συστήματος, τονίζεται πως "τα κράτη μέλη δεσμεύονται να θεσπίσουν εθνική νομοθεσία για την εξυγίανση των τραπεζών με πλήρη τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου". Θα διεξάγονται "στρες τεστ" σε τακτική βάση.
Οι ετήσιες δεσμεύσεις
"Η επιλογή των συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής προς υλοποίηση θα παραμένει ευθύνη κάθε χώρας, αλλά στην επιλογή θα συνεκτιμώνται ειδικότερα τα προαναφερθέντα θέματα", τονίζεται στα συμπεράσματα, σχετικά με τη δέσμη συγκεκριμένων μέτρων που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο τα κράτη μέλη και θα πρέπει να εφαρμοσθούν εντός 12 μηνών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου