Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ

Ιδιαιτέρως αιχμηρός για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet. Κάλεσε την Άγκυρα να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.


"Μας λένε ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, ότι έχει αλλάξει, σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει να γίνει πρωταγωνιστής στην περιοχή και δεν επιθυμεί την ένταση. Ωστόσο, καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα που προκαλούν ένταση. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω από τα νησιά που κατοικεί ο ελληνικός λαός. Τα πλοία του τουρκικού στόλου περνούν συνεχώς πολύ κοντά από τα χωρικά μας ύδατα", ανέφερε.

"Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να πάει στην Ερζερούμ για να υπερασπιστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν μία μέρα πριν, δέκα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στα διακόσια μέτρα; Πώς μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο τη στιγμή που υπάρχει το θετικό αυτό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων; Δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα αυτά", υπογράμμισε.

"Την περασμένη Παρασκευή που η Ελλάδα γιόρταζε την εθνική της εορτή, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών", συμπλήρωσε και επισήμανε ότι "η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν".

Μιλώντας για το ενδεχόεμνο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η αξίωση casus belli από την Άγκυρα συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου για το Καστελόριζο, ότι πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου, "δυσαρέστησε κι εμένα, όπως και κάθε Έλληνα".

Για το Κυπριακό, διερωτήθηκε "για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων" και ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Ερωτηθείς για μειονοτικά ζητήματα, είπε πως "κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, από 200 χιλιάδες που ήταν, έχει καταλήξει σήμερα να αριθμεί 2 χιλιάδες άτομα".

Εξέφρασε, ωστόσο την πεποίθηση ότι οι παραινέσεις Νταβούτογλου προς τη μουσουλμανική μειονότητα, να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική της ταυτότητα, δεν αποσκοπούσαν σε αυτό. "Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο", διευκρίνισε.

Τέλος, ο Δημ. Δρούτσας εξέφρασε την επιθυμία την Ίμβρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Τούρκο ομόλογό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com