Οι αναγγελίες των πιστοληπτικών αξιολογήσεων στην Ευρώπη από τους διεθνείς οίκους είχαν σαν αποτέλεσμα την διάχυση της κρίσης στην περιοχή, αποκαλύπτοντας τη συμβολή της στην τόνωση της χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε προχθές.
Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις των αναγγελιών για αλλαγές στην πιστοληπτική διαβάθμιση ορισμένων χωρών (Ελλάδας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας) στις τιμές των μετοχών, στα σπρεντ των ομολογιακών αποδόσεων (επιτοκίων) καθώς και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) τους για την περίοδο 2007-2010.
Βρέθηκε, δε, πως περικοπές σε χαμηλά επενδυτικά επίπεδα - κοντά σε κερδοσκοπικά επίπεδα - της πιστοληπτικής διαβάθμισης σχετικά μεγάλων οικονομιών όπως της Ελλάδας είχαν συστηματική επίδραση σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Η κοινοποίηση της μελέτης, η οποία είναι η πρώτη του είδους από ΔΝΤ που καταπιάνεται με ώριμες αγορές, συνέπεσε με την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και της Ελλάδας από την Standard & Poor’s, αυξάνοντας την πίεση στους σχεδιαστές της πολιτικής να ανακόψουν την κρίση χρεών που οδήγησε στην διάσωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Συγχρόνως, η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική των Ευρωπαίων ιθυνόντων οι οποίοι κατηγόρησαν τους οίκους αξιολόγησης ότι έκαναν τις υποβαθμίσεις στη πιστοληπτική φερεγγυότητα των χωρών-μελών της εν μέσω της κρίσης παροξύνοντας την ένταση αυτής και την αβεβαιότητα στις αγορές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου