Απομακρύνεται η σύσταση νέων επιτροπών απ' τη Βουλή για τη διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων, με πρόσχημα ότι οι επιτροπές έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης
Μετέωρο παραμένει το ερώτημα αν θα συσταθούν τελικά προκαταρκτικές επιτροπές για την περαιτέρω διερεύνηση των σκανδάλων για τη Siemens και τα δομημένα ομόλογα, ενώ φαίνεται ότι κλείνει οριστικά το ζήτημα της εξεταστικής για τα «greek statistics» και την αγορά της Γερμανός από τον ΟΤΕ. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία δεν ευνοεί τη σύσταση νέων εξεταστικών, καθώς αυτές έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση λέγεται ότι θα λάβει τις αποφάσεις της -για Siemens και ομόλογα- μέσα στις επόμενες μέρες και, ως το τέλος Μαρτίου, θα κληθεί να αποφανθεί και η Βουλή.
Ωστόσο, κοινοβουλευτικό στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα του Μαξίμου εκτιμά ότι:
- Οσον αφορά τα δομημένα ομόλογα, ο κύβος ερρίφθη. Θα ληφθεί υπόψη το δεδικασμένο του Δικαστικού Συμβουλίου για το Βατοπέδι, που προβλέπει ότι αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν πριν από το 2007 είναι παραγεγραμμένα. Η συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής θα πραγματοποιηθεί, αλλά διαδικασίες για σύσταση προκαταρκτικής δεν θα κινηθούν.
- Το μέλλον των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο της Siemens, όμως, είναι άδηλο, αν και θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και δεν θα αφήσει να παραγραφούν τα αδικήματα που διαπράχθηκαν μετά το 2007. Μαζί με εκείνα που αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα ακολουθήσουν τον δρόμο που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Οι απόψεις όμως είναι διχασμένες, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η υπόθεση πρέπει να κλείσει, διότι, για ένα διαχρονικό και διακομματικό σκάνδαλο, δεν είναι... σωστό να οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο ένας ή δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ. των οποίων τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί.
Για να υπάρξει, ωστόσο, συνέχεια και να επαρκέσει ο χρόνος για την προκαταρκτική έρευνα, η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δεδομένου ότι με τη λήξη της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής, που προήλθε από τις εκλογές του 2007, επέρχεται και η παραγραφή εάν δεν έχει προηγηθεί παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σπεύσει. Οι εργασίες της ολομέλειας ολοκληρώνονται συνήθως περί το τέλος Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου, οπότε αρχίζει το θερινό τμήμα.
Αλλα κυβερνητικά στελέχη, όμως, θεωρούν ότι η απόφαση της Βουλής θα είναι απορριπτική ακόμα και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός ανάψει το «πράσινο φως» για σύσταση προκαταρκτικής. Κι αυτό διότι η ψηφοφορία επί της προτάσεως θα είναι μυστική.
Δύο είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στην καθυστέρηση ανάληψης πρωτοβουλίας από την κυβερνητική πλειοψηφία, με τη συγκέντρωση των 60 βουλευτικών υπογραφών για τη συζήτηση των πορισμάτων και των 30 υπογραφών που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής:
1. Η αποφυγή της έντασης στην κοινοβουλευτική ομά-δα, έως ότου ψηφιστούν τα δύσκολα νομοσχέδια.
2. Οι προετοιμασίες, ενόψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, με αιχμή τη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ.
Το πρώτο «αγκάθι» δείχνει να εξέλιπε, δεδομένου ότι μέσα στον Μάρτιο θα συζητηθεί μεν το φορολογικό, αλλά δεν αναμένονται εντάσεις. Το νομοσχέδιο της Τίνας Μπιρμπίλη για τη βιοποικιλότητα, που έχει προκαλέσει εκρήξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα, λέγεται ότι θα έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια διαμορφωμένο... κατάλληλα.
Το δεύτερο, για το οποίο ο πρωθυπουργός είχε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την κ. Μέρκελ λόγω και της απόφασης να ζητήσει από τη Siemens αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, έχει ενοχλήσει τους γερμανούς και παραμένει ανοιχτό προς συνεκτίμηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου