Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 110 ΔΙΣ. ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ 3 ΜΑΥΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η λύση για τη μείωση του χρέους βρίσκεται μόνο στα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κατηγορηματική στην έκθεση αξιολόγησης βάσει της οποίας εκταμιεύθηκε η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ του Μνημονίου.

Το μόνο θετικό στη μνημονιακή έκθεση είναι ότι η Επιτροπή κάνει λόγο για μια κατ' αρχήν συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ στη βάση της ιρλανδικής συμφωνίας που δίνει 7,5 χρόνια για την εξόφληση του δανείου πέραν της περιόδου χάριτος, ήτοι σύνολο 10-11 χρόνια. Οπότε και ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αναμένεται να φθάσει σε 10-11 χρόνια.

Το ανησυχητικό, που καταγράφει η Επιτροπή, είναι τα 3 σενάρια για τη μείωση του χρέους σε ποσοστό 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, εκ των οποίων μόνο το τρίτο φαίνεται να δίνει τη λύση στη μείωση του χρέους:

Σενάριο 1ο: Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και δεν υπερβαίνει το 2% με πλεόνασμα κάτω του 3,25% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. Η πορεία του χρέους δεν είναι βιώσιμη. Για να υπάρξει σταθεροποίηση, η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται διά παντός.

Σενάριο 2ο: Το ΑΕΠ αυξάνει πάνω από 3,5% μετά το 2014 και το πλεόνασμα αυξάνει 5,5%. Η εκτίναξη των δύο μεγεθών επιφέρει βιώσιμο χρέος, το οποίο όμως δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

Σενάριο 3ο: Είναι και το ευνοϊκότερο, καθώς στηρίζεται στον απολογισμό των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια περιουσία που θα προσμετρά μέχρι το 2015 η κυβέρνηση. Αν δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, τότε για να σωθεί το χρέος θα πρέπει τα πλεονάσματα να ξεπεράσουν το 7,5% του ΑΕΠ από το 2014 και μετά -κάτι το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό.

Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασικός εκ των τριών δανειστών καθώς παρέχει τα 80 δισ. από τα 110 δισ. ευρώ, θεωρεί βασικό και καθοριστικό παράγοντα στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα 50 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά, θα καταφέρουν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com