Δημοσιονομικά μέτρα αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2015 για να μειώσει το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ. Αυτό προκύπτει απότα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και από την τρίτη αναθεώρηση του Μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις κοινοτικές υπηρεσίες.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν θα υπάρχει αναφορά στο στόχο συγκέντρωσης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αυτό, επειδή το Μνημόνιο σταματά το 2013 και ο στόχος έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το 2015.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αρνήθηκε, ωστόσο να διευκρινίσει αν το συγκεκριμένο ποσό θα υπάρχει και με ποιους όρους στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συντάσσει η κυβέρνηση και θα περάσει από τη Βουλή το Μάιο.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει προσλάβει το σύμβουλο που θα αναλάβει την καταγραφή των προς αξιοποίηση ακινήτων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει αποκτήσει σάρκα και οστά το πρώτο από τα προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκια ακινήτων του Δημοσίου. Το δεύτερο θα οριστικοποιηθεί το Δεκέμβριο.
Επιπλέον, ο "μνημονιακός" στόχος για την είσπραξη 15 δισ. ευρώ έως το 2012 "ελαστικοποιείται" και μεταφέρεται ως το 2013.
Όσον αφορά στο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, προκύπτει από:
1. Εύρεση επιπλέον περίπου 1,7 δισ. ευρώ φέτος για να καλυφθούν αποκλίσεις της τάξςη του 0,75% του ΑΕΠ στα μέτρα το 2011. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τρόικα οφείλονται σε υστερήσεις εσόδων, αλλά και σε μικρότερη της αναμενόμενης απόδοσης των μέτρων που έχει ληφθεί.
2. Μέτρα αξίας 20 δισ,. ευρώ, σύμφωνα με χονδρικούς υπολογισμούς (8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον υπουργό) για την περίοδο 2012-2014, τα οποία θα πρέπει να ανακοινώσει η κυβέρνηση ως το Μάρτιο, μαζί με τις "διαρθρωτικές δράσεις" που θα καλύψουν την "τρύπα" του 1,7 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο θα προέλθουν από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ (ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, λουκέτα, αλλά και περικοπές λειτουργικού κόστους, μειώσεις απολαβών και προσωπικού), στους φορείς του Δημοσίου, στο μισθολόγιο και στις δομές του δημοσίου τομέα, στις αμυντικές δαπάνες και στα κοινωνικά επιδόματα. Τα μέτρα θα αποφασιστούν από διυπουργικές ομάδες εργασίας που θα συσταθούν για κάθε περίπτωση.
3. Μέτρα αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος από το 2,6% του ΑΕΠ το 2014 στο 1% το 2015, τα οποία απέφυγε να προσδιορίσει η κυβέρνηση.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε, πάντως, ότι "σαφής προτίμηση" είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα να αφορούν στον περιορισμό των δαπανών. "Μμιλάμε για παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, δεν μιλάμε για παρεμβάσεις τύπου μισθών συντάξεων ή οτιδήποτε άλλο", απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Επανέλαβε την πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για διάλογο, επί του μεσοπρόθεσμού προγράμματος, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την άρνηση της Νέας Δημορκατίας να συμμετέχει σε αυτόν. "Ελπίζω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναθεωρήσει τη στάση της", είπε.
Ο διάλογος με τα κόμματα ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι του πολιτικού διαλόγου θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και οικονομολόγων, ώστε "μέχρι το τέλος Μαρτίου, να έχουμε μία πρώτη μορφή αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, το οποίο θα εγκριθεί έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο και θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το μέσο του Μαΐου".
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
Μέτρα άνω των 25 δισ. ευρώ έως το 2015
Ετικέτες
ΔΝΤ,
Ε.Ε.,
Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
υπουργός Οικονομίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου