Σε Ανεξάρτητη Αρχή μετατρέπεται η Επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμο που παρουσίασε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται και αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ("πόθεν έσχες"), ενώ βελτιώνεται και η διαδικασία που ακολουθείται για την εφαρμογή των μέτρων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και των λοιπών, οικονομικών κυρίως, κυρώσεων που επιβάλλονται με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων.
Η Αρχή συγκροτείται από έντεκα μέλη με τριετή θητεία και πρόεδρός της (πλήρους απασχόλησης) ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εν ενεργεία ο οποίος θα επιλέγεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικασιοσύνης. Τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής θα διορίζονται ύστερα από πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνης, Θαλασσίων Υποθέσεων, Οικονομικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, όπως επίσης και με πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η Αρχή θα απαρτίζεται από τις εξής 3 αυτοτελείς μονάδες:
* 1) Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών,
* 2) Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας και
* 3) Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ("πόθεν έσχες").
Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η Αρχή θα έχει πρόσβαση σε κάθε μορφής δημόσιο αρχείο ή αρχείο Οργανισμού, ακόμη και σε αυτό του συστήματος "Τειρεσίας", ενώ ο πρόεδρός της θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, να ανοίγει θυρίδες και να "παγώνει" τη μεταβίβαση ή εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου