Ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει όχημα, ώστε η χώρα να μπει «από έναν κύκλο προβλημάτων, σε έναν ενάρετο κύκλο», εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"Με τα ποσά τα οποία θα θέσει στη διάθεση της χώρας μας, όταν χρειαστούν, και με την παρουσία των τριών οργανισμών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ), θα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας", διευκρίνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το γεγονός της ύπαρξης του μηχανισμού. "Είναι σημαντικό πως έχουν πλέον αποσαφηνιστεί οι όροι και, εφόσον χρειαστεί, οι λεπτομέρειες είναι γνωστές", είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση του Καρόλου Παπούλια για την κρίση δανεισμού και τα υψηλά επιτόκια, είπε πως "τα γεγονότα δυστυχώς τρέχουν όχι προς ευχάριστη κατεύθυνση, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες απέναντι στη χώρα μας, βλέπουν ότι οι αριθμοί είναι κακοί". Ο Γ. Προβόπουλος πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει υψηλές δανειακές ανάγκες και τα επόμενα χρόνια εκλαμβάνεται από τις αγορές ως τάση διόγκωσης του χρέους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για "πολυφωνία" στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Απαντώντας, ο Γ. Προβόπουλος είπε, "οι Δημοκρατίες έχουν τη δική τους λογική, το εκλεκτορικό σώμα έχει τη δική του λογική, η οποία δεν είναι πάντα ίδια σε όλες τις χώρες, υπάρχουν εκλογικές σκοπιμότητες, θα πρέπει λοιπόν με αυτό το πρίσμα να ερμηνεύουμε τα πράγματα".
Οι δύο άνδρες σχολίασαν και πρόσφατη συνέντευξη του Νομπελίστα οικονομολόγου, Τζόζεφ Στίγκλιτς, στην οποία γίνεται λόγος για τέλος της κυριαρχίας της Δύσης. "Μάλλον βιάζεται ο κ. Στίγκλιτς", εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου