Σε φαύλο κύκλο είναι εγκλωβισμένη η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της κρίσης. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με εκπροσώπους του χώρου, ενώ η αρνητική ψυχολογία έχει οδηγήσει ακόμη περισσότερους ιδιοκτήτες στην απόφαση πώλησης ακινήτων τους, την ίδια ώρα οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν «κουμπωθεί» και τηρούν στάση αναμονής.
"Τελευταία βλέπουμε να αυξάνονται οι αναθέσεις που δεχόμαστε για πώληση ή ενοικίαση ακινήτων", τόνισαν εκπρόσωποι του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το 1ο συνέδριο του Συλλόγου Μεσιτών, που θα πραγματοποιηθεί από 30 Απριλίου έως 2 Μαΐου, στη Χαλκιδική.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν: ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), Μιχάλης Αναγνώστου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, (ΟΜΑΣΕ) Γρηγόρης Λιάντας και ο αντιπρόεδρος της ΟΜΑΣΕ και ειδικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεσιτών (FIABCI), Κωνσταντίνος Γεωργάκος.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα παρατηρείται μείωση τιμών που στις νεόδμητες οικοδομές κυμαίνονται από 5% έως 10%. Το ποσοστό αυτό μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ πωλητή - αγοραστή και την οριστικοποίηση της τιμής αυξάνεται σε 15% και σε κάποιες περιπτώσεις 20%. Κατά τους τρεις εκπροσώπους του κλάδου:
- Δεν υπάρχουν ακριβή - αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αδιάθετων σπιτιών στη Θεσσαλονίκη.
- Στα επαγγελματικά ακίνητα (και κυρίως του κέντρου) έπεσαν οι τιμές ενοικίου κατά τουλάχιστον 10% και του "αέρα" κατά 20% - 30%.
- Έχει παγώσει το ενδιαφέρον και για αγορά παραθεριστικής - εξοχικής κατοικίας.
Ο πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ Γρηγόρης Λιάντας παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για τόνωση της κτηματαγοράς σημείωσε μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να θιγεί η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας. Στο πακέτο προτάσεων της ΟΜΑΣΕ εντάσσονται, επίσης: η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), η καθιέρωση μειωμένου φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης (από φυσικά πρόσωπα ή από εταιρίες), η παροχή κινήτρων με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων για κατοίκους εκτός Ελλάδας ή για Έλληνες που εισάγουν κεφάλαια από το εξωτερικό, όπως επίσης για αγορά εξοχικής κατοικίας σε τουριστικές περιοχές που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη.
Ο κ. Γεωργάκος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα τόνωσης της αγοράς και να δώσει κίνητρα στους επαγγελματίες του κλάδου και στους καταναλωτές αλλά και στους ξένους επενδυτές. Σ’ αυτά, εντάσσεται η άρση του πόθεν έσχες, όπως και η αλλαγή στο καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών, στις οποίες υπάγονται Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου