Στην απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και όχι σε μισθολογικές περικοπές επικεντρώνονται σύμφωνα με κυβερνητική πηγή οι πιέσεις της τρόικας Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ για αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμου δανεισμού -εν είδει προκαταβολών μεγαλύτερων δανείων- από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα χρειαστεί στήριξη πριν ολοκληρωθεί ο σχετικός μηχανισμός. Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν ελήφθη απόφαση.
Ο χρονικός ορίζοντας που φέρεται να βάζει η κυβέρνηση για την πλήρη ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι η 19η Μαΐου, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη δανεισμού νωρίτερα. Σημειώνεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν η Ελλάδα αποφασίσει να καταθέσει αίτημα ενεργοποίησης τουλάχιστον δέκα ημέρες νωρίτερα, ώστε να γίνει εγκαίρως η εκταμίευση.
Σημαντική παράμετρος για το οικονομικό επιτελείο,είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να είναι σαφείς όλες οι πτυχές της συμφωνίας . Στη σύσκεψη έγινε σαφής η προτίμηση στην έναρξη της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις ευρωπαϊκές χώρες και εκ των υστέρων από το ΔΝΤ , ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις "κόκκινες γραμμές" κατά τη διαπραγμάτευση, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επικεντρώνει τις πιέσεις τις εκεί και όχι στο ενδεχόμενο μείωσης μισθών.
Όσον αφορά στην αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος για το 2009, πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι ο στόχος που έχει τεθεί για τη μείωσή του στο 8,7% φέτος είναι εφικτός. Όπως εκτιμήθηκε, υπάρχει "μαξιλάρι" 2%, λόγω των επιπλέον μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.
Η κυβερνητική πηγή σχολίασε με τρόπο δεικτικό, όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον ύπνο του. Όπως είπε, αυτό είναι καλό, σε σχέση με τη Ν.Δ. που μόνο ύπνο είχε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου