Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της τρόικας των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Όλες οι πλευρές προσέρχονται με διάθεση να βρεθεί λύση και θα βρεθεί κοινός τόπος, εκτίμησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης της οικονομίας μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και πριν το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Πρόσθεσε ότι μπορεί η Ελλάδα αν χρειαστεί να πάρει βραχυπρόθεσμη ταμειακή διευκόλυνση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι ακόμη και αν η Ελλάδα «μπει» στον μηχανισμό, μπορεί να εξέλθει ανά πάσα στιγμή με δική της βούληση αν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Όπως είπε η χρηματοδότηση θα είναι σταδιακή, αν το κρίνουμε ότι είμαστε έτοιμη να φύγουμε, θα μπορούμε.
Ο υπουργός επισήμανε μετά το τέλος της συνάντησης ότι ήταν μία αρχική «χαλαρή» κουβέντα στην οποία έγινε αναφορά στην διαδικασία διαβούλευσης και διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσει 10 με 15 ημέρες.
Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε 2 σκέλη:
• Στην χρηματοδότηση, δηλαδή στο ποσό του δανείου και τους όρους σύναψής του και
• Στην εξειδίκευση των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα για να λάβει το ποσό.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει κείμενο με τις υπογραφές όλων των μερών, δηλαδή των «ξένων» αλλά και της ελληνικής πλευράς που θα καταγράφει και τους όρους χρηματοδότησης αλλά και τα «ανταλλάγματα».
Επίσης, όπως είπε οι εγκρίσεις του μηχανισμού από τα κοινοβούλια άλλων κρατών θα ξεκινήσουν αφού δοθεί το πράσινο φώς από το Γιούρογκρούπ. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι χώρες εν τω μεταξύ για να κερδίσουν χρόνο είναι προεγκρίσεις. Το κείμενο της συμφωνίας δεν αποκλείεται να περάσει και από τη Βουλή, αν και όπως ειπώθηκε δεν αποτελεί νομοσχέδιο ώστε να υπάρχει σχετική υποχρέωση. .
Όπως επισήμανε, ξεκινά η εξειδίκευση των πολιτικών που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, σε διαβούλευση με την τρόικα. Είπε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που ήταν έτσι και αλλιώς σε εξέλιξη αφού ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση (βάση των αποφάσεων στην σύνοδο των υπουργών Οικονομίας του Φεβρουαρίου) να παρουσιάσει τα μέτρα για το 2011 και το 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 15 Μαίου.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αναδιοργάνωση του χρέους. Προανήγγειλε την ανακοίνωση εντός των επόμενων ωρών των βασικών συμπερασμάτων των δύο αποστολών του ΔΝΤ που προηγήθηκαν για τα έσοδα και τις δαπάνες. Το Ταμείο θα ανακοινώσει αυτό στη συνέχεια τις εκθέσεις στην αναλυτική τους μορφή.
Ο υπουργός ζήτησε επίσης κατανόηση για την απόφαση υπουργείου και τρόικας να μην γίνουν ανακοινώσεις όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις, και σύστησε να μην γίνονται πιστευτές πηγές που επιχειρούν να διαρρεύσουν στοιχεία των συνομιλιών.
Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Σε καλό κλίμα η συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Τρόικας
Ετικέτες
ΔΝΤ,
Ε.Ε.,
Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
υπουργός Οικονομίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου