Απαισιόδοξοι τόσο για τη μελλοντική τους προσωπική οικονομική κατάσταση όσο και για το οικονομικό μέλλον της χώρας εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό οι κάτοικοι της Αττικής. Περισσότεροι από 7 στους 10 αισθάνονται ανήσυχοι για το γεγονός ότι το εισόδημά τους μπορεί να μην αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους. Το 22,7%, δηλαδή πάνω από ένας στους πέντε, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν τα χρήματα που παίρνει για να ικανοποιήσει τις τρέχουσες ανάγκες του και δανείζεται από φίλους και συγγενείς. Μόλις ένα 4,6% καλύπτει τις ανάγκες του και αποταμιεύει κιόλας.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «για το δημόσιο αίσθημα ως προς την οικονομική κρίση», από τις 30 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, στην περιοχή της Αττικής σε τυχαίο δείγμα 1.287 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών.
Στο δείγμα της έρευνας -υπεύθυνος της οποίας είναι ο πρόεδρος του τμήματος Επαμεινώδας Πανάς- εκπροσωπούνται με διαφορετική βαρύτητα γυναίκες και άντρες απ' όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τις ιδεολογικές κατευθύνσεις και όλων των οικονομικών επιπέδων.
Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, όπως αποτυπώνεται, δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ούτε και το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Το 83,3% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αναλυτικότερα τώρα:
86,7%: Μαύρα τα δημοσιονομικά
Το 86,7% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «άσχημη» και «πολύ κακή» την οικονομική κατάσταση της χώρας σήμερα, ενώ το 71,3% θεωρεί ότι η οικονομία τους επόμενους τρεις μήνες θα χειροτερεύσει (έως και πολύ). Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό της τάξης του 5,8% που πιστεύει ότι θα υπάρξει βελτίωση.
Λιγότερο απαισιόδοξοι για το οικονομικό μέλλον της χώρας φαίνεται να είναι από τους ερωτηθέντες αυτοί που βρίσκονται σε «πολύ άνετη» ή «άνετη» οικονομική κατάσταση -πιστεύουν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιωθεί (έως και πολύ) σε ποσοστά 28,6% και 13% αντίστοιχα- καθώς και οι κεντρώας ιδεολογίας σε σχέση τουλάχιστον με αυτούς που δηλώνουν «δεξιοί», «αριστεροί» ή «άλλη ιδεολογία».
Το 46,6% του δείγματος βαθμολογεί αρνητικά την προσωπική οικονομική του κατάσταση («άσχημη» και «πολύ κακή»). «Ούτε καλή ούτε άσχημη» λέει το 39,9%, ενώ το 12% την αξιολογεί «καλή» και «πολύ καλή».
Οι γυναίκες εκτιμούν ότι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση (48,7%) σε σχέση με τους άντρες (44,2%). Από τις ηλικιακές ομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής βαθμολόγησης εμφανίζεται στην κατηγορία από 45 έως 59 (53,6%), ενώ θετική στα άτομα από 18 έως 29 (15,5%). Οσο υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι ερωτηθέντες τόσο καλύτερα βαθμολογούν την οικονομική τους κατάσταση.
Ακόμη: 2 στους 3 θεωρούν ότι η προσωπική οικονομική τους κατάσταση θα «χειροτερεύσει» ή θα «χειροτερεύσει πολύ» τους επόμενους τρεις μήνες.
Περισσότερο «μαύρο» βλέπουν το οικονομικό τους μέλλον τα άτομα ηλικίας από 45 έως 59 ετών (70,7%), καθώς κι αυτοί που είναι από 60 και πάνω (69,6%). Αυτοί που ήδη δηλώνουν πως είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση πιστεύουν σε ποσοστό 73,8% ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν (έως και πολύ) γι' αυτούς. Λιγότερο αρνητικοί για το οικονομικό τους μέλλον εμφανίζονται οι ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών και αυτοί που είναι σήμερα σε «πολύ άνετη» ή «άνετη» οικονομική κατάσταση.
Το 77,2%, δηλαδή περισσότεροι από 7 στους 10, δεν εμπιστεύεται («καθόλου» λέει το 62,4% και «λίγο» το 14,8%) την κυβέρνηση. Στον αντίποδα βρίσκεται το 6,7% που την εμπιστεύεται «πολύ» και «πάρα πολύ», ενώ «ούτε πολύ ούτε λίγο» απαντάει, στο σχετικό ερώτημα το 13,6%.
Λιγότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δείχνει η ηλικιακή ομάδα 30 έως 44. Δίνει την απάντηση «καθόλου ή λίγο» σε ποσοστό 80,9%.
Περισσότερο την εμπιστεύονται οι ερωτηθέντες κεντρώας ιδεολογίας και λιγότερο οι αριστεροί (2,6%). Εμπιστοσύνη εκφράζει επίσης το 12,5% αυτών που δηλώνουν κεντροαριστεροί, το 35,7% αυτών που βρίσκονται σε «πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση και μόλις το 3,7% απ' αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Στον ίδιο βαθμό περίπου οι ερωτηθέντες δεν εμπιστεύονται και την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το ποσοστό του «λίγο» (18,8%) και «καθόλου» (56,4%) αγγίζει το 75,2%. Και πάλι μιλάμε για περισσότερους από 7 στους 10. Το ποσοστό που την εμπιστεύεται (πολύ και πάρα πολύ) είναι της τάξης του 6,2%. Εδώ αλλάζει πάντως η εικόνα όσον αφορά αυτούς που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς φαίνεται να την εμπιστεύονται με ένα ποσοστό 8,9%. Οι νεότερες ηλικίες φαίνεται να την εμπιστεύονται λιγότερο από τις μεγαλύτερες.
Στο ερώτημα «σε γενικές γραμμές, έχετε εμπιστοσύνη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;» το 52,4% απαντάει «καθόλου», το 17,9% «λίγο», ενώ «ούτε λίγο ούτε πολύ» λέει το 16,2%. Το 7% τον εμπιστεύεται «πολύ» και το 4,8% «πάρα πολύ». Φαίνεται πάντως να μην τον εμπιστεύονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά οι νεότερες ηλικίες.
Το 41,9% αυτών που δηλώνουν «δεξιοί» δίνουν αρνητική απάντηση, καθώς και το 42,9% των «κεντροδεξιών».
Περισσότερο κι απ' τα δυο κόμματα εξουσίας οι ερωτηθέντες φαίνεται να μην εμπιστεύονται το Χρηματιστήριο. Οι 8 στους 10 απαντούν «καθόλου» και «λίγο». Τις ίδιες απαντήσεις δίνουν σε ποσοστό 71,2% για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και σε 63% για τις τράπεζες. Αυτοί που φαίνεται να εμπιστεύονται κάπως περισσότερο τις τράπεζες είναι οι άνω των 60, όσοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και οι ερωτηθέντες κεντροδεξιάς ιδεολογίας. Λιγότερο οι αριστεροί.
Οσο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, «καθόλου» δεν τις εμπιστεύεται το 64,4% και «λίγο» το 18,9%. Θετικά τις αντιμετωπίζει το 2,5% των ερωτηθέντων.
«Πολύ» και «πάρα πολύ» τις εμπιστεύεται το 21,4% αυτών που δηλώνουν οικονομικά πολύ άνετοι και το 6,1% της ηλικιακής ομάδας από 18 έως 29 ετών. Περισσότερο επίσης οι ερωτηθέντες αριστερής ιδεολογίας και λιγότερο όσοι δήλωσαν «τίποτα» ως ιδεολογία.
47,9%: Υποθηκεύεται η χώρα
Τέλος στο ερώτημα, πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την ακόλουθη πρόταση: «υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, αφού εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων δανειστών μας;», το 47,9% δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα. Το 13,1% είπε πως «μάλλον συμφωνεί». «Ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί» το 15,8%, ενώ κάθετα αντίθετο εμφανίζεται το 9,2%. «Μάλλον διαφωνώ» δήλωσε επίσης ένα 10,6%. Οι ερωτηθέντες που βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη οικονομική κατάσταση διαφωνούν περισσότερο, ενώ η ιδεολογία εδώ δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, καθώς δεν εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις στα ποσοστά, που είναι υψηλά αυτών που συμφωνούν, ανεξαρτήτως ιδεολογικής κατεύθυνσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου