Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή το νομοσχέδιο για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ωστόσο, ορισμένοι από τους βουλευτές της συμπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι η τιμή στην οποία θα πωληθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τους αξία, δεδομένου ότι το πωλητήριο μπαίνει σε περίοδο ύφεσης. Η τέως υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι θα διορίζονται τεχνοκράτες στο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σημείωσε ότι τρεις θα διορίζονται από την τρόικα, γεγονός που εκτίμησε ότι μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων.
Νομικό τραγέλαφο αποκάλεσε ο Νάσος Αλευράςτις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας γης.
Οι επιφυλάξεις των βουλευτών προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού οικονομικών, Ευαγ. Βενιζέλου, ο οποίος έσπευσε να τους διαβεβαιώσει ότι η διαδικασία θα βρίσκεται υπό τον διαρκή έλεγχο της Βουλής, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των συμβάσεων.
Μιλώντας για το επίμαχο θέμα της διάθεσης επιπλέον 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες (ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Αθανασιάδης, έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο επειδή διαφωνεί), ο Ευαγ. Βενιζέλος είπε ότι "δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλες επιλογές, όπως στη ΔΕΗ, αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική και χωρίς να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου και να μην ενταχθεί σε αυτόν τον ενεργειακό στόχο".
Η στάση της αντιπολίτευσης
Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, επιφυλάχθηκε όμως να τοποθετηθεί αύριο στην Ολομέλεια, για ορισμένα άρθρα.
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, μίλησε για μέτρα που προκαλούν "σοκ και δέος" στην κοινωνία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και σκληρότητα. "Το χειρότερο είναι ότι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας που δυστυχώς δεν θα οδηγήσουν πουθενά παρά μόνο σε νέες θυσίες και σε πιο βίαια μέτρα", προέβλεψε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στα "πρόθυμα κόμματα", επειδή συμφώνησαν να συζητηθεί ο Εφαρμοστικός Νόμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αποχώρησε από την αίθουσα, η ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της αρχής και επί των άρθρων.
Στις αποκρατικοποιήσεις αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, καλώντας την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα γίνουν σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος διαφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας για "τσαλάκωμα της Βουλής". Όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο, τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει την ίδια αποτυχημένη συνταγή, με ακόμα πιο σκληρά μέτρα.
Καρφιά για την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται άφησε και η πρόεδρος της επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, προκαλώντας την αντίδραση του Κώστα Γείτονα [περισσότερα, εδώ].
Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα. Στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί την Πέμπτη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου