Χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης, όχι στην κυβέρνηση αλλά σε μία νέα Ελλάδα, προσέδωσε ο πρωθυπουργός στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προστατεύει με τα νέα μέτρα τους πολίτες από αυτό το ενδεχόμενο και σημείωσε ότι αν υπάρχει «σχέδιο Β», εκείνο θα αφορά στη σωτηρία των δανειστών και όχι των Ελλήνων.
Έθεσε τους βουλευτές και τους πολίτες προ νέου διλήμματος, λέγοντας ότι οι επιλογές είναι ο δύσκολος δρόμος της αλλαγής και ο δρόμος της καταστροφής. Κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν "ιστορική ευκαιρία στην Ελλάδα", να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εγκρίνουν το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποκάλεσε σταθμό στην πορεία για την έξοδο από την κρίση και όχι προορισμό.
Ο Γ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στο πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή, λέγοντας ότι άλλοι διαμαρτύρονται επειδή υποφέρουν και άλλοι επειδή ξεβολεύονται. Είναι "δημοκρατικό τους δικαίωμα", είπε, επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο είναι να μη ζήσει κανείς τους τη συνέπεια μιας κατάρρευσης και πρόσθεσε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
Πρόσθεσε ότι το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί το μόνο τρόπο για να κερδίσει η χώρα τον απαραίτητο χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές και να διατηρήσει τη δυνατότητα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών, που όπως υποστήριξε αποτελούν απόρροια του επείγοντα χαρακτήρα των κυβερνητικών αποφάσεων.
"Πήρα δύσκολες αποφάσεις που δεν θα σκεφτόμουν καν αν είχα προλάβει μια στοιχειωδώς λειτουργική κατάσταση στη χώρα", ανέφερε, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική. "Ο,τι έκανα το θεωρούσα και το θεωρώ σωστό"", συμπλήρωσε αποκαλώντας αστεία την άποψη ότι θα μπορούσε να πάρει άλλες αποφάσεις και δεν το έκανε. "Διαχειρίζομαι μια κρίση που άλλοι δημιούργησαν και θα συνεχίσω να το κάνω ό,τι και αν μου προσάπτουν. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι τέλους", τόνισε.
Απαντώντας εμμέσως στην κριτική για καθυστερήσεις και ατολμία στο κυβερνητικό έργο, δήλωσε ότι σήμερα είναι περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ για τις μεγάλες αλλαγές και τη σύγκρουση με τα κακώς κείμενα.
Δεσμεύτηκε προσωπικά ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια και υπό δημοκρατικό έλεγχο, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα αναφερθεί στις ευθύνες του παρελθόντος για την κρίση, επιτέθηκε όμως στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για τη στάση που κρατά απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο. Άφησε υποννοούμενα ότι επηρεάζεται από το περιβάλλον του, δηλώνοντας σίγουρος ότι έχει γύρω του ανθρώπου που του λένε πόσο καλά κάνει, παρά το γεγονός ότι δεν πείθει κανέναν -όπως υποστήριξε- στην Ευρώπη. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για "ωραία λόγια", που δεν προσφέρουν λύσεις αλλά χαϊδεύουν ψηφοθηρικά τ΄αυτιά των πολιτών.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης.
ΝΙΚ. ΑΛ.
Σαμαράς: Κάνουμε ένα ακόμη μοιραίο βήμα προς την τελική κατάρρευση
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, το λόγο ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. "Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του πρωθυπουργού, να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Οφείλω όμως να του απαντήσω, πως αυτή τη στιγμή, δεν κρίνεται αν θα καταρρεύσουμε ή όχι, αλλά αν θα κάνουμε ένα ακόμη μοιραίο βήμα προς την τελική κατάρρευση της οικονομίας, την κοινωνική και πολιτική κατάρρευση -και η πολιτική κατάρρευση θα είναι η δική σας", δήλωσε.
Υπερασπίστηκε τη στάση του, λέγοντας ότι "ευθύνη δική μας, είναι να λέμε στους εταίρους μας την αλήθεια και όχι να κοροϊδεύουμε, αυτούς και τους εαυτούς μας. Επανέλαβε ότι το οικονομικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και υποστήριξε πως δεν ενδιοαφέρεται για το προσωπικό του προφίλ, αλλά περιμένει να τον κρίνει μόνο ο λαός.
"Ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε σε στοιχεία, γιατί δεν μπορεί να αναγνωρίσει την διαφάνεια που φέραμε επιτέλους εμείς σ’ αυτή τη χώρα, και τα τεράστια ελλείμματα, που όλη η Ευρώπη ξέρει ότι αφήσατε στον ελληνικό λαό. Αυτά είναι τα στοιχεία για τα οποία εσείς κρύβεστε", ανταπάντησε ο Γ. Παπανδρέου.
Υποστήριξε ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. κοστολογήθηκαν από την τρόικα και την ευρωπαϊκή Δεξιά και απορρίφθηκαν. Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιεί τον πατριωτισμό ως πρόσχημα. "Πατριώτες όμως είμαστε εμείς, που αναλαμβάνουμε μία μεγάλη ευθύνη, που σε μεγάλο βαθμό δεν μας αναλογεί", πρόσθεσε.
«Ο λαός δεν θέλει να αποτύχει αυτό το πρόγραμμα. Μην ποντάρετε στην αποτυχία. Θα πετύχουμε, είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε» κατέληξε στην απάντησή του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου