Στην εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων προχωρά από το φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας ως στόχο την είσπραξη σημαντικών ποσών, τόσο από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όσο και από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και την αναστροφή της αρνητικής εικόνας των εσόδων κατά το α΄ εξάμηνο εφέτος.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της αλλαγής των δομών του φορολογικού συστήματος, αναμένεται να συγκροτηθούν από το φθινόπωρο πέντε «ομάδες κρούσης», οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των υπηρεσιών του υπουργείου.
Το έργο των «ομάδων κρούσης» θα επικεντρωθεί:
·Στον έλεγχο της λεγόμενης «επώνυμης φοροδιαφυγής», με την αξιοποίηση στοιχείων από διάφορους φορείς, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, οι κτηματομεσίτες, ή οι φορολογικές αρχές άλλων κρατών.
·Στην είσπραξη του ΦΠΑ, του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και των άλλων παρακρατούμενων φόρων που δεν αποδίδονται στο Δημόσιο.
·Στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται 8 - 10 δισ. ευρώ.
·Στον έλεγχο της μεγάλης φοροδιαφυγής που διενεργείται μέσω offshore εταιριών και ενδο-ομιλικών συναλλαγών.
·Στον έλεγχο των φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές και σε ποιο βαθμό δικαιολογούνται από τις νόμιμες δραστηριότητές τους.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αρχίζουν νέοι έλεγχοι σχετικά με την επιχειρηματική αμοιβή.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των ποσών που δηλώνονται από τις εταιρίες ως τέτοιου είδους αμοιβές και από τα στελέχη τους που τις εισπράττουν.
Σύμφωνα με τους ελέγχους προηγούμενων ετών, περίπου ένας στους δέκα από τη συγκεκριμένη ομάδα φορολογούμενων αποκρύπτει ολικώς ή μερικώς την επιχειρηματική αμοιβή που εισπράττει ως στέλεχος εταιρίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου