Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, το ΔΝΤ εκτιμά πως μέχρι το 2012 η Ελλάδα πρέπει να έχει μετατρέψει το πρωτογενές της δημόσιο έλλειμμα (δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι) σε πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα παράγει αρκετό χρήμα για να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες της, αλλά θα χρειάζεται να δανείζεται για να χρηματοδοτεί τις πληρωμές τόκων που της αναλογούν. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, η προτιμότερη έξοδος από τον οποίο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.
Κάτι τέτοιο, βεβαίως, σύμφωνα με την WSJ, θα εξαγριώσει τους δανειστές.
Οι πληρωμές τόκων της χώρας συνεχώς αυξάνουν. Το 2012 η Ελλάδα θα πληρώνει 17,1 δισ. ευρώ έναντι 11,9 δισ. το 2009. Το 2014, όταν το χρέος της χώρας θα έχει ανέλθει σε 354 δισ ευρώ, θα πληρώνει 20,4 δισ στους πιστωτές της. "Το συμπέρασμα είναι πως δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της" τόνισε ο Michael Cirami, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Eaton Vance.
Το μεγάλο βάρος, λένε οι οικονομολόγοι, θα ενισχύσει την τάση της Ελλάδας να μειώσει τις πληρωμές τόκων. Και ο μόνος τρόπος να το πετύχει αυτό είναι είτε μέσω της αποπληρωμής είτε μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Οι πληρωμές υψηλών τόκων και η μη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος"είναι οι ακριβείς προϋποθέσεις", έγραψε ο αναλυτής της Citibank, Willem Buiter σε πρόσφατη ανάλυσή του, "που καθιστούν μία χρεοκοπία ατομικά ορθολογική για τον οφειλέτη". Τελικά, "μία αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους είναι αναπόφευκτη" έγραψε.
Όμως, ενώ το πακέτο διάσωσης θα συνεχίσει να αφήνει την Ελλάδα να έχει μεγάλα προβλήματα ελλειμμάτων, εμπεριέχει συγχρόνως τη δυνατότητα σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών ομολογιακών αγορών, επισημαίνει ο κ. Cirami. Σαν αποτέλεσμα "μπορεί να κάνει την αναδιάρθρωση περισσότερο εφικτή".
Όπως δείχνουν τώρα τα νούμερα, το 2014 η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να πείσει τους ιδιώτες πιστωτές να της προμηθεύσουν μεγάλα ποσά. Το ΔΝΤ προβλέπει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί 70,7 δισ. ευρώ και θα έχει χρέη 265 δισ. ευρώ έναντι του ιδιωτικού τομέα, όσο δηλαδή ήταν το 2009. Επιπλέον, όμως, θα χρωστά 85 δισ ευρώ στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου