Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, με αίτημα την ακύρωση των αγορανομικών διατάξεων, με τις οποίες το υπουργείο επέβαλε «οριζόντια» μείωση 30% στις τιμές όλων των φαρμάκων.
Την προσφυγή θα ακολουθήσουν και αιτήσεις αναστολής κατά των παραπάνω αποφάσεων της κυβέρνησης, ενώ μεμονωμένες εταιρείες θα προσφύγουν δικαστικά κατά του Δημοσίου, για απώλεια εσόδων. Η δικαστική εμπλοκή αποτελεί το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των φαρμάκων. Είναι δε αποτέλεσμα της αδυναμίας του υπουργείου Οικονομίας να εφαρμόσει τον νόμο του Μαρτίου του 2010, που το ίδιο πρότεινε και ο οποίος ορίζει ακριβώς τον τρόπο υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο απαντά στην επίθεση που δέχτηκε από τη Ν.Δ., υπερασπιζόμενη το προσωρινό μέτρο της αγορανομικής, που θα ισχύσει έως ότου εφαρμοστεί ο νόμος του Μαρτίου, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Επίσης, κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εφάρμοζε πλημμελώς τον προηγούμενο νόμο. Αντί δηλαδή να τιμολογεί με βάση τις χαμηλότερες τιμές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στα περισσότερα φύλλα έρευνας τιμής φαρμάκων χρησιμοποιούνταν μέχρι 5 το πολύ χώρες, οι οποίες τύχαινε να είναι και οι ακριβότερες.
Πάντως η οριζόντια μείωση των τιμών οδήγησε σε ελλείψεις φαρμάκων, όπως ινσουλίνες. Ηδη προχθές σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την αγορά τα προϊόντα της, προκειμένου έτσι να μην υπάρχει τιμή στην ελληνική αγορά. Ο λόγος είναι ότι η πολύ χαμηλή τιμή των προϊόντων της στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από άλλα κράτη που εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή τους και σε έναν αριθμό άλλων κρατών. Οσο για την εξυπηρέτηση των ασθενών, θα διαθέτει τα φάρμακα μέσω του μη εμπορικού κυκλώματος του ΕΟΦ.
Από το ΣΦΕΕ, επιμένουν ότι πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί το άρθρο 14 του νόμου 3840 του 2010, που ορίζει ότι η τιμή κάθε φάρμακου που εισάγεται ή παρασκευάζεται στην Ελλάδα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου