Για άθλιο συμβιβασμό και διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων σχετικά με το ποιοι θα παραπεμφθούν από την Εξεταστική της Siemens κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής. Ζητάει η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική έτσι ώστε να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Τονίζει ότι οι βουλευτές της Εξεταστικής έκαναν φιλότιμη προσπάθεια αλλά επικράτησε ο «απόλυτος κομματικός έλεγχος της δραστηριότητας της επιτροπής».
Αναφέρει ότι η Εξεταστική επιτροπή δεν έλεγξε τα οικονομικά των κομμάτων αν και σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα έβρισκε τίποτα. «Τα χρήματα που περνούσαν εκείνη την εποχή στα κόμματα δεν ανεφέροντο επωνύμως αλλά ως κουπόνια τα οποία κατενέμοντο μάλιστα σε ύψος νόμιμο» τόνισε.
Προσθέτει ακόμα πως η επιτροπή «έπρεπε να έχει το θάρρος να πει την αλήθεια ότι τα δυο μεγάλα κόμματα ενισχύθηκαν από τη SIEMENS χωρίς εγώ να αποκλείω ότι ενισχύθηκαν και μικρότερα κόμματα».
Όσον αφορά στις συναλλαγές μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, τονίζει πως «στην Ελλάδα έχει γίνει παραδεκτό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθούν τα κόμματα. Μεγάλα και μικρά κόμματα, κάτι ξέρει από αυτά και το Κ.Κ., και αυτό θεωρείτο και ήταν νόμιμο. Από την ώρα όμως που γίνεται εξαγορά συνειδήσεως είτε υπηρεσιακών οργάνων είτε πολιτικών, για να πετύχουν αθέμιτα ωφελήματα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά» .
Ως λύση, προτείνει να κηρυχθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική, έτσι ώστε να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να έρθουν και οι πολιτικοί απέναντι στο νόμο όπως οι απλοί πολίτες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου