«Μπορεί κανείς να καταλάβει τους Έλληνες;» διερωτάται το περιοδικό Focus, την ώρα που συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για το εξώφυλλό του με την Αφροδίτη της Μήλου με το σηκωμένο μεσαίο δάχτυλο. Και ο υπέρτιτλος ακόμα πιο εριστικός: «πολιτισμικό σοκ: Ελλάδα».
Μέσω της ιστοσελίδας του περιοδικού, ο Klaus Bοtig ξεσπαθώνει κατά των Ελλήνων και της νοοτροπίας τους.
«Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ και πουθενά προβλήματα ενσωμάτωσης. Παντού νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Το συμπαθητικό αυτό μικρό έθνος μοιάζει να μην έχει έγνοιες και να χορεύει πάντα σαν τον Αλέξη Ζορμπά. Οι Έλληνες αισθάνονται σαν πατέρες των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών και δεν θα είχαν καμία δυσκολία να ζήσουν και χωρίς κυβέρνηση. Γιατί να αλλάξει κάποιος, που είναι ήδη τέλειος;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και το 11σέλιδο παραλήρημα συνεχίζεται: «οι Έλληνες αποτελούν μοναδικό είδος, γιατί μόνο αυτοί χρησιμοποιούν την ελληνική γραφή. Η διαγραφή των αρχαίων ελληνικών δεν τίθεται καν ως θέμα. Η προφορά και η σημασία των λέξεων έχουν, ωστόσο, αλλάξει. Τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα από την Α’ Γυμνασίου. Σαν να λέμε ότι οι Γερμανοί μαθητές θα πρέπει να μάθουν γοτθικά. Τα τοπωνύμια στις πινακίδες των δρόμων γράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες (στα αγγλικά, λένε οι Έλληνες). Ενιαίοι κανόνες, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχουν και το ίδιο τοπωνύμιο μπορεί κανείς να το απαντήσει γραμμένο και με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι κανόνες υπάρχουν, άλλωστε, για να παραβιάζονται».
Τα «καρφιά» συνεχίζονται με σχόλια για την κατάσταση στους δρόμους, τις εξόδους για φαγητό και διασκέδαση, την θρησκεία και τις ιδιωτικές συλλογές με αρχαία αντικείμενα, ενώ οι Έλληνες χαρακτηρίζονται επίσης ως παρελθοντολάγνοι και εθνικιστές.
Παράλληλα, ο συντάκτης δεν παραλείπει να καυτηριάσει και την έλλειψη ομοψυχίας μεταξύ των Ελλήνων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος πόλεμος (1944 - 1949) κόστισε τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Τέλος, απαντώντας σε όσους περιμένουν αποτελέσματα από τα οικονομικά μέτρα στην Ελλάδα, αναφέρει: «οι ρίζες της διαφορετικότητας των Ελλήνων είναι βαθιές και δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι περισσότερο από μία επιδερμική αλλαγή».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου