Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο κερδοσκοπικών κύκλων, που σκοπό έχουν να πλήξουν το ευρώ, προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί από κύκλους με ταπεινά κίνητρα, καθώς θεωρείται ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική οικονομία, μία μόλις ημέρα ύστερα από την "ψήφο εμπιστοσύνης" που έλαβε, με την υπερκάλυψη του ομολογιακού δανείου και εξαιτίας του δημοσιεύματος των Financial Times για την αγορά μέρους του ελληνικού χρέους από την Κίνα. Τόνισε ότι αυτό το περιστατικό αποδεικνύει ότι σε αυτή τη συγκυρία ακόμη και οι φήμες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε, όμως, ότι για τα προβλήματα της χώρας δεν ευθύνεται η Ευρωζώνη, αλλά η ίδια η Ελλάδα. Τόνισε ότι η διεθνής κρίση επιδείνωσε μία κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την κακοδιαχείριση του παρελθόντος. Αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας, ρίχνοντας το βάρος του για την αντιμετώπισή του στην ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας.
"Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και πιστεύουμε ότι η ζώνη του ευρώ αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ - Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος μετείχε στον ίδιο κύκλο συζήτησης με τον Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι όχι μόνον δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης κράτους από την Ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως θα προστεθούν και νέα μέλη.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Ελλάδα. Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, εκτίμησε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας λειτούργησε, αναφέροτνας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το έλλειμμα για την Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 6%, ενώ στις ΗΠΑ έφτασε στο 10%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου