Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Φως στο «σκοτεινό» Web

Μόνο το 20% του Web βρίσκεται στο φως, ενώ το υπόλοιπο 80% βρίσκεται στο…σκοτάδι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το ένα στα πέντε από τα περίπου 45 δισεκατομμύρια sites σε όλο τον κόσμο ουσιαστικά ταξινομείται από τα διάφορα προγράμματα «φιλτραρίσματος» του περιεχομένου του Παγκόσμιου Ιστού.


Η μεγάλη πλειονότητα, που αφορά κυρίως online περιεχόμενο το οποίο οι ίδιοι οι χρήστες έχουν γεννήσει, συνιστά το λεγόμενο «σκοτεινό Web”. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η εταιρία Cisco δημιούργησε ένα νέο ειδικό λογισμικό, ώστε να ρίξει φως στις…σκοτεινές γωνιές, που είναι και δυνητικές πηγές προβλημάτων.

Το νέο λογισμικό φιλοδοξεί να «πιάσει» το 90% του σκοτεινού και ιδιαίτερα δυναμικού Ιστού, που μέχρι τώρα κινείται υπόγεια και δεν μπορούν να το εντοπίσουν τα συνήθη «ραντάρ».

Σύμφωνα με τη Cisco, το λογισμικό απευθύνεται κυρίως στις εταιρίες που θέλουν να ξέρουν τι ακριβώς κάνουν οι εργαζόμενοί τους στο Web.

Οι χρήστες του Ίντερνετ (πολλοί εξ αυτών εργαζόμενοι σε εταιρίες) έχουν γίνει όλο και πιο ικανοί στο να ξεφεύγουν από τα διάφορα προγράμματα φιλτραρίσματος, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές για να αποκρύπτουν το που «σερφάρουν», όταν βρίσκονται στη δουλειά τους.

Αν, για παράδειγμα, ένας υπάλληλος συνδεθεί με το Facebook από έναν υπολογιστή στη δουλειά του, ο αρμόδιος πληροφορικής στην εταιρία του είναι σε θέση να ξέρει σε ποιο site πήγε, πόση ώρα έμεινε κλπ.

Αν όμως ο εργαζόμενος συνδεθεί όχι άμεσα με το Facebook (ή με μια ιστοσελίδα πορνό ή ηλεκτρονικού τζόγου) αλλά μέσω ενός “proxy website”, που ξεφυτρώνουν πια σαν μανιτάρια, τότε ο «κατάσκοπος» στο γραφείο του το μόνο που θα δει είναι μια ασαφή διεύθυνση.

Από την άλλη, το «σκοτεινό Web» αποτελείται από έναν μεγάλο όγκο ιστοσελίδων που δημιούργησαν οι ίδιοι οι χρήστες στο πλαίσιο του ρεύματος του Web 2.0, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τα άπειρα blogs και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη Cisco, το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το online περιεχόμενο περνάει απαρατήρητο από το προηγούμενης γενιάς λογισμικό φιλτραρίσματος.

Το νέο λογισμικό της Cisco αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο αν οι ιστοσελίδες που διαβάζει ο εργαζόμενος, επιτρέπονται με βάση την εργασιακή πολιτική κάθε επιχείρησης (μεταξύ άλλων, αναγνωρίζοντας το τέχνασμα των proxy servers).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com