Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Μονοψήφιο έλλειμμα ο στόχος του προϋπολογισμού για το 2010

Συγκράτηση του ελλείμματος του 2009 στα υφιστάμενα επίπεδα (12-14% του ΑΕΠ) και μείωσή του σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010 είναι ο στόχος που θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον νέο Προϋπολογισμό που «κλειδώνει» την προσεχή εβδομάδα. Πιθανή θεωρείται πλέον η επιβολή σκληρών όρων επιτήρησης από τις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πρέπει το 2010 να επιτευχθεί ένας μεγαλεπήβολος στόχος περιστολής ελλειμμάτων της τάξης του 4% του ΑΕΠ (δηλαδή τουλάχιστο κατά 10 δις ευρώ) με ισόποση (σχεδόν 50%-50%) αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών. Το ποσό αυτό θεωρείται απαραίτητο ώστε να χρηματοδοτηθεί και το πακέτο στήριξης της οικονομίας (2,5 - 3 δις ευρώ).

Oλοκληρώνεται ο απολογισμός του 2009, ενώ την Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο περιμένει τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργών για τις ανάγκες που απομένουν για φέτος και τους νέους στόχους για το 2010. Προς το παρόν πάντως το τοπίο είναι πολύ θολό. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε αρμόδιο στέλεχος «κάθε ημέρα μαθαίνουμε για ένα δισ. ευρώ οφειλών».

Από την Δευτέρα θα καταγραφούν όλες οι ανάγκες για δαπάνες με βάση τις υποχρεώσεις που υπάρχουν και θα κατανεμηθούν χρονικά. Οι πιο μεγάλες σε αξία (τουλάχιστο 6 δισ. ευρώ) είναι οι νοσοκομειακές, για τις οποίες θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Περίπου 3 δισ. ευρώ είναι οι ανάγκες πληρωμής εργολάβων, ενώ ακόμη παραμένει ερώτημα πόσο θα στοιχίσουν δαπάνες για πληρωμή μισθών, συντάξεων και άλλων δεδουλευμένων (ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε από κυβερνητικό στέλεχος ότι παραμένουν απλήρωτες οι καθαρίστριες του υπουργείου Παιδείας). Οι επιπλέον δαπάνες (εδικά αυτές των νοσοκομείων) βαρύνουν όχι μόνο το 2009 αλλά και προηγούμενα έτη. Μέρος των χρεών θα μεταφερθεί για το 2010. Δηλαδή, αλλάζουν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες.

Όσο για την καταγραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, πηγές του υπουργείου επισημαίνουν τον θετικό ρόλο της ΤτΕ με την πλήρη συνέργεια της οποίας γίνεται η αποτύπωση των νέων δημοσιονομικών δεδομένων. Εκτιμάται ότι έτσι αυξάνεται η αξιοπιστία τους στις Βρυξέλλες. Ακόμη και έτσι όμως με βάση τις επαφές που έχουν ήδη γίνει "υπάρχει ένα κλίμα τεράστιας επιφύλαξης" επισημαίνει αρμόδιο στέλεχος. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η εκ νέου προσφυγή σε δανεισμό, ενώ και πάλι στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο για να μην δοθεί λάθος μήνυμα στις αγορές.

Aναφορικά με την σύνοδο υπουργών Οικονομίας της επόμενης εβδομάδας, ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να συναντήσει αρνητικό κλίμα και θεωρείται πλέον πιθανή η επιβολή τον Δεκέμβριο σκληρών όρων επιτήρησης, οι οποίες όμως μπορεί να είναι θετικές σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, καθώς θα περιορίσουν πιθανές «ορέξεις» υπουργών για επιπλέον δαπάνες.

Επιχείρηση αύξηση εσόδων

Εντολή για διαχωρισμό των υπόχρεων πληρωμής ΕΤΑΚ που δεν έχουν κάνει αλλαγές στα στοιχεία τους από όσους δήλωσαν μεταβολή στο E9 έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Αρμόδιο στέλεχος αναφέρει ότι ενώ η Ν.Δ. περίμενε να σταλούν όλες μαζί οι επιστολές για το 2009, τώρα θα προχωρήσουν οι πρώτες με στόχο την αύξηση των εσόδων έως το τέλος του έτους.

Από το 2010 τα έσοδα θα τονωθούν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος και από τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στις οποίες δεν θα περιλαμβάνεται αύξηση του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com