Βόμβα στα θεμέλια του προϋπολογισμού βάζει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που κρίνει ως νόμιμες τις διεκδικήσεις εργαζόμενων από το δημόσιο σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας όπως θεωρούν τα ελληνικά δικαστήρια. Η απόφαση αυτή, που αφορά την πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσθετο βάρος 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό στην περίπτωση που δικαιωθεί το σύνολο των εργαζόμενων που έχουν διεκδικήσεις για αποζημιώσεις, επιδόματα κ.λπ.
Η δεύτερη βόμβα είναι... «ωρολογιακή» και μπαίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας. Στην τετραμηνιαία έκθεση για την οικονομικά της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι αν δεν περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες που ανακύπτουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό θα είναι ίση με το 7% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα και όσον αφορά τα αναδρομικά πενταετίας στους δημόσιους υπάλληλους η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να κρίνει νόμιμες τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζόμενων από το Δημόσιο σε βάθος πενταετίας αντί διετίας δίνει «πάτημα» για εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Μάλιστα όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου «η τοκοφορία των αξιώσεων αρχίζει από την ημέρα γέννησης του δικαιώματος και όχι από την επίδοση της αγωγής». Ουσιαστικά η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν πλέον τις αξιώσεις τους σε βάθος πενταετίας και μάλιστα από την ημέρα δημιουργίας του δικαιώματος.
Ποιους αφορά η απόφαση; Περίπου 300.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο που μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά, για πέντε χρόνια πλέον, το ειδικό επίδομα των 176 ευρώ. Ήδη υπάρχει δεδικασμένο για την συγκεκριμένη υπόθεση μετά από σειρά προσφυγών που δικαιώθηκαν.
Επίσης από την απόφαση επωφελούνται:
* 80.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που διεκδικούν αναδρομικά επίδομα υπερεργασίας,
* 70.000 - 80.000 στρατιωτικοί που βρίσκονται στα δικαστήρια για διαφορές στις συντάξεις,
* και περίπου 80.000 εργαζόμενοι που φαίνεται να έχουν βάσιμες αξιώσεις για μισθολογικές διαφορές και για αρκετά επιδόματα.
Σύμφωνα με νομικούς και συνδικαλιστικούς κύκλους η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τα ελληνικά δικαστήρια για να υπάρξει αποδοχή του αιτήματος για καταβολή αναδρομικών πενταετίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου